NieuwsMagazine

Interview met… Bram Kersten

Bram Kersten ● bram.kersten@capgemini.com
Het interview met Anne van Brussel over usability testen bracht ons in contact met nog een usability guru: Bram Kersten.
Bram KerstenBram, ook met jou willen we graag nader kennismaken.
Bram Kersten, aangenaam. In 2000 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met usability. Na mijn opleiding HTS-Autotechniek wilde ik namelijk weg van de techniek; richting de eindgebruiker van de techniek. Vandaar dat ik toen aan de opleiding Human Technology ben begonnen. Na de afronding daarvan ben ik in 2003 gestart aan de Post-Graduate opleiding User System Interaction (USI) aan het Stan Ackermans instituut van de TU/e. Vanuit deze opleiding heb ik een aantal jaren als Interactive Design Consultant gewerkt bij Philips Design waarna ik in 2007 ben overgestapt naar Capgemini. Daar werk ik nu bijna zeven jaar als Senior eXperience Consultant. Binnen onze afdeling Digital Customer Experience maak ik deel uit van een internationaal team van specialisten. Samen helpen we onze klanten te veranderen in digitale ondernemingen die zich onderscheiden met een persoonlijke en consistente klantinteractie via alle denkbare kanalen zodat de klant zich welkom, begrepen en gewaardeerd voelt. Dat is de kern van Digital Customer Experience.Digital Customer Experience
Wat is voor jou de x-factor van usability testen?
Sinds ik in aanraking ben gekomen met Human Technology ben ik geïnteresseerd geraakt in wat mensen drijft om iets te gebruiken. In bredere zin, wat bijdraagt aan een positieve gebruikservaring (User eXperience). Ik denk dan ook bij alles wat ik doe: ‘Waarom is dat zo ontworpen?’ en ‘Hoe zou het eventueel beter kunnen?’. Usability testing is daar een wezenlijk onderdeel van. Zonder onderzoek te doen naar de gebruikers van een website of product kom je daar namelijk niet achter. Ondanks dat ik al vele onderzoeken heb opgezet, uitgevoerd en bijgewoond, blijf ik me verbazen over simpele zaken die hierbij aan het licht komen en waarbij je je afvraagt: ‘Hoe hebben we dat over het hoofd kunnen zien?’.
In welk opzicht is usability testing anders dan ‘gewoon’ testen?
Usability testen is niet zoveel anders, er zijn juist eerder veel overeenkomsten. Dat heb ik ook geschreven in het artikel in Release Magazine, dat in het interview met collega werkgroeplid Anne van Brussel werd vermeld. Het grootste verschil naar mijn idee is dat veel usability onderzoek leidt tot specificaties en testen vervolgens ingaat op het voldoen aan deze specificaties. Usability testing leidt tot specificaties die door testen worden getoetst, een oorzaak en gevolg…
Brown Paper
Wat komt er in de komende jaren op dit gebied op ons af?
Wat we de laatste jaren zien, is het dat het steeds belangrijker wordt om een website vanaf het eerste begin constant aan te passen naar aanleiding van de juiste, meest recente inzichten. ‘Vroeger’ gebeurde het nogal eens dat een website werd neergezet en dat er vervolgens jarenlang niet meer naar werd omgekeken. De huidige ontwikkelingen gaan zo snel dat frameworks om een nieuwe ervaring te leveren steeds beter worden. Zo zijn er bijvoorbeeld kant-en-klare oplossingen beschikbaar voor complete e-commerce shops. Die worden constant verbeterd, inclusief de content (als je deze implementeert). Ondanks dat zal plain-old usability testing noodzakelijk blijven, omdat je altijd iets over het hoofd ziet. Maar omdat de basis steeds beter wordt – waar overigens voor de nieuwe kanalen (tablet, mobiel en dadelijk ook bijvoorbeeld Google Glass) de uitdaging zal blijven bestaan – zal de nadruk van ‘usability testing’ meer ná het live gaan van de site komen te liggen. Het wordt dan ook steeds belangrijker om als usability consultant op basis van cijfermatige informatie de juiste conclusies te kunnen trekken en gerelateerde ontwerpbeslissingen kunnen doorvoeren.
Wat zouden naar jouw mening andere testers minimaal over usability moeten weten?
Testers zouden minimaal op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheden die er zijn om zelf iets bij te dragen aan het verbeteren van de gebruikerservaring van software. Er hoeft namelijk zeker niet altijd duur onderzoek aan ten grondslag te liggen. Met een simpele checklist kunnen al veel fouten worden gevonden en probleemgebieden worden onderkend in de op te leveren software.
Verplaats jezelf daarvoor maar eens in de echte gebruiker van het op te leveren product; bedenk hoe iemand met minder digitale vaardigheden dan jezelf het zou gebruiken. Is het dan steeds zo logisch en bruikbaar?
Is het echt zo simpel, Bram?
In essentie wel! Maar in de praktijk komt er natuurlijk wel wat meer bij kijken 🙂

één reactie

  1. Hoi Bram,
    Goed stukje. Usability is iets waar nogal eens te makkelijk overheen gestapt wordt. En het valt niet mee om je te verplaatsen in iemand, die niet dagelijks met een PC werkt. Op één van je projecten hebben we gezien hoe Usability testen in een usability lab uitgevoerd kunnen worden. Zeer leerzaam en leuk om aan mee te werken.
    Tot een volgend project groet,
    Fred Hoefs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *