Peter de Winter ● peter.de.winter@ict.nl
Wat is jouw leukste / ergste testervaring?
Iedere opdracht / project, van het opzetten van een testgroep bij een klant tot het testen op site of het werken in een gereguleerde omgeving is heel anders en maakt het ook leerzaam en leuk. Dit maakt het lastig om een keuze te maken. Maar als ik er dan toch één moet kiezen, dan is het toch de opdracht waarbij ik een testgroep moest starten.
Wanneer speelde dit zich af?
De opdracht speelde zich af in 2009 – 2010 bij een bedrijf dat de bagageafhandelingsystemen simuleert van Schiphol, zodat Schiphol de door derden geschreven software hiervoor kan testen alvorens het in gebruik wordt genomen in de productieomgeving.
Kan je ons meer vertellen over deze ervaring?
Het bedrijf had een development afdeling die zelf de testen uitvoerde voor de lopende projecten, maar door een flinke groei van het bedrijf en de eisen van de klant wilden zij het testen bij een aparte groep neerleggen zodat dit onafhankelijker en professioneler zou gebeuren, waarbij de developers ook minder belast zouden worden met het testen. De testgroep moest ook kijken naar de tooling die het nodig had en een opzet maken voor de documentatie. Dit werd samen met de developers, projectleider en eigenaar vorm gegeven, waardoor de aanpak ook geaccepteerd werd.
Waarom is dit jouw leukste / ergste testervaring?
Ik kreeg de ruimte om mijn kennis van / ervaring met testen en bagagesystemen te combineren in een groeiend bedrijf. Zij zagen in dat testen belangrijker werd en wilden daar ook de nodige effort in steken. Omdat er (nog) niet veel processen vastgelegd waren, werkte dit, samen met de gedrevenheid om een mooi product te leveren, tot een flexibele en snelle invoering van de testgroep.
Wat heb je ervan geleerd en wat zou je nu anders doen?
Wat heb ik geleerd: je moet de tijd nemen om het testen vorm te geven en hierbij andere disciplines betrekken, omdat zij weer andere inzichten en kennis hebben en het ook gelijk meer draagvlak creëert.
Verder was het ook belangrijk om duidelijk aan te geven wat het developmentteam en het testteam zou gaan testen. Dit om ervoor te zorgen dat het test team een bepaalde kwaliteit aangeleverd kreeg (en alles niet ongetest ‘over de muur gegooid werd’), maar ook dat er niet te veel (dubbel) getest werd door development.
Wat ik anders zou doen: risk-based testing (een vaak gebruikte term die niet echt ingezet wordt) nog beter inzetten om onderscheid te maken tussen wat zwaarder getest moet worden en wat er als simpele regressie test (automatisch) uitgevoerd kan worden.
Nadat ik de Certified Agile Tester heb gevolgd en nu deels werk in een Agile omgeving zou ik, achteraf, weleens willen proberen om het project Agile aan te pakken. Meer als uitdaging, als het nog een keer over zou kunnen.
Door de opdrachten die ik heb gedaan heb ik wel geleerd dat je veel leert door het te doen en dat je steeds tot nieuwe inzichten komt, maar dat vooral communicatie erg belangrijk is in ons vak.
Aan wie geef je deze rubriek door?
Het stokje geef ik door aan Thomas de Laet
NieuwsMagazine