Auteur: Nicole Hilkemeijer • n.hilkemeijer@eclipseit.nl • @nhilkemeijer
Op woensdag 3 april was TestNet op locatie bij het Havenbedrijf te Rotterdam. Ik was een van de bofkonten die ingeloot waren voor deze thema-avond waar maximaal veertig deelnemers bij konden zijn. Voor mij bracht dit veel leuke herinneringen naar boven aan mijn opdracht hier zesenhalf jaar geleden, dus ik was erg blij dat ik erbij mocht zijn.
We werden hartelijk ontvangen op de zeventiende etage met prachtig uitzicht over de Maas en de stad. Er stond soep klaar, vers belegde broodjes en een heerlijke verse fruitsalade; een heel goed begin van de avond.
De groep was in tweeën verdeeld, de rode en de groene groep. Beide groepen kregen om en om een presentatie en een rondleiding bij de divisie Havenmeester, het HCC. Vervolgens stond er een gezamenlijke interactieve sessie op het programma.
Testen bij het havenbedrijf
We begonnen als rode groep met de presentatie over het Havenbedrijf. In de presentatie werd verteld hoe het testen op dit moment plaatsvindt en welke wijzigingen en ontwikkelingen hen te wachten staan. Ineke Fierst van Wijnandsbergen gaf ons inzicht in het testen binnen de afdeling Regie Organisatie. Het voornaamste doel van de Regie Organisatie is het optimaal afstemmen van de informatievraag van de business (eindgebruikers bij het Havenbedrijf) op de informatievoorziening door de leveranciers. De kavels waarbinnen de circa 300 applicaties nu verdeeld zijn, zijn allemaal uitbesteed. De ontwikkel- en systeemtesten zijn de verantwoordelijkheid van de ruim 100 verschillende leveranciers. Om die reden richt de Regie Organisatie zich alleen op de acceptatietesten. Een grote uitdaging dus voor drie testcoördinatoren en verschillende key-users, om de kwaliteit te borgen.
Rondleiding
Na de presentatie kregen we van Rob Slegtenhorst een rondleiding bij de divisie Havenmeester. Hier zitten de havenmeesters die alle scheepvaart rondom Rotterdam in de gaten houden en aanwijzingen geven. Veiligheid is prioriteit nummer één in het hele gebied dat het Havenbedrijf beheert en exploiteert, ongeveer veertig kilometer lang! Heel indrukwekkend om te zien hoe ze dat allemaal gestroomlijnd laten verlopen. Hiermee werd gelijk duidelijk, hoe belangrijk het is dat de software waar zij mee werken, gewoon ‘goed’ moet zijn. Als er iets fout gaat, zijn de gevolgen voor de hele regio Rotterdam niet te overzien.
Interactieve sessie
Vervolgens kwamen we allemaal samen voor de interactieve sessie geleid door Richard Koops en Matijs Visser. Alle kavels waarbinnen de applicaties nu verdeeld zijn, zijn heringedeeld en worden opnieuw aanbesteed. Een van de speerpunten in deze nieuwe structuur voor de Regie Organisatie is ‘First Time Right’.
Alle aanwezigen werd gevraagd om input te geven voor de belangrijkste aandachtspunten voor de Regie Organisatie bij deze nieuwe structuur en de aanbesteding. We werden in groepen verdeeld om zes van de aandachtspunten uit te werken en te presenteren. Ik zat in groep drie die Ketentesten verder ging uitwerken. Met ongeveer vijftien TestNetters gingen we aan de slag en ‘wie schrijft die blijft’, dus ik noteerde de criteria voor de Ketentesten. Zoals dat vaker gebeurt met degene die mag noteren: ik werd ook gelijk naar voren geschoven als presentator, dus ik had een drukke avond.
Belangrijkste criteria die wij hebben benoemd, waren
- het goed inrichten van een SysteemIntegratieTest binnen de kavels en over de kavels heen;
- goede afstemming van de verschillende planningen;
- een onafhankelijke ketencoördinator die het overzicht behoudt.
Deze testen kunnen uiteraard vanuit het Havenbedrijf zelf aangestuurd worden of volledig bij de leveranciers worden belegd. Dit alles om de ‘First Time Right’ oplevering aan de klant, het Havenbedrijf, voor de acceptatietesten zoveel mogelijk te borgen.
Andere aandachtspunten die zijn uitgewerkt door de overige groepen waren onder andere:
- hoe wordt aan de leveranciers duidelijk gemaakt wat er wordt verwacht;
- Contract Management (inclusief testen);
- Requirements Management.
Het leuke van de interactieve sessie was, dat je met verschillende personen van verschillende bedrijven brainstormt over punten waar we allemaal wel eens mee te maken hebben binnen onze eigen opdrachten.
Afsluiting
De tijd vloog voorbij. Na de interactieve sessie volgde er nog een borrel en de avond kwam ten einde.
Ik hoop dat de Regie Organisatie zijn voordeel kan doen met de punten die door alle deelnemers zijn aangedragen en wil de medewerkers van het Havenbedrijf en TestNet hartelijk danken voor het organiseren van een zeer geslaagde avond!
Ik viel helaas onder de groep die uitgeloot was voor deze avond. Bedankt voor je verslag Hans en wellicht wordt het nog eens herhaald. Uit het verslag haal ik dat het een leerzame avond was die nieuwe inzichten voor het havenbedrijf heeft opgeleverd.
Groet,
Fred Hoefs
Fred, dank voor je reactie. Het verslag is overigens geschreven door Nicole, ik sta er alleen bij als redacteur.
Dus ere wie ere toekomt 🙂