Interview met Dick Groen ● Dick.groen@capgemini.com
Voor de rubriek ‘Mijn leukste of ergste testervaring’ hebben we deze keer Dick Groen gevraagd naar zijn belevenissen.
Wat is jouw leukste of ergste testervaring?
Ook al kan ik me niet direct één uniek moment herinneren van bijvoorbeeld een niet ontdekte bevinding die zich in productie openbaart of een ludieke test die ooit de mist in ging, ik wil toch graag een terugkerende leuke ervaring delen die ik met mijn team bij een van mijn klanten heb.
Wanneer speelde dit zich af?
Dit speelt zich af in de periode van 2009 tot heden.
Kun je ons wat meer vertellen over deze ervaring?
In mijn project slaagt de externe leverancier er nog niet altijd in om de kwaliteit te leveren die mijn klant verwacht. Wat wij hiervoor hebben bedacht, is dat we pre-testen uitvoeren bij de leverancier op locatie (in Duitsland). De toegevoegde waarde die je als team hebt, is om daar nog net even dat extra stukje kwaliteit in te brengen; de bevindingen kunnen er dan vaak vlak voor oplevering aan onze klant worden uitgehaald. Als er zich problemen voordoen, kan de testspecialist erbij worden gehaald en kunnen er op één dag meerdere updates op de testomgeving worden gedaan. De dagen die je daar maakt zijn wel wat langer dan normaal: je rijdt ’s morgens om half zeven uit Nederland weg en je bent pas rond acht uur ‘s avonds weer terug. Maar het is het dubbel en dwars waard.
Waarom is dit jouw leukste/ergste testervaring?
Het is een uitje dat je even wegtrekt uit de dagelijkse beslommeringen op kantoor van de klant. Een leuke rit naar en door Duitsland en een goede lunch geregeld door de leverancier. Je kunt de testmanager aan leverancierszijde weer eens in de ogen kijken in plaats van elkaar te bestoken met e-mails, en natuurlijk als belangrijkste de toegevoegde waarde leveren als testteam in aanvulling op de door hen uitgevoerde SysteemTest. Een aantal collega’s zit daar dan een paar dagen, dus je leert elkaar ook nog wat beter kennen.
Wat heb je er van geleerd en wat zou je nu anders doen?
Ik kan het eenieder van harte aanbevelen als je te maken hebt met een externe leverancier, die er zelfstandig niet in slaagt de juiste kwaliteit te leveren. Dit zal velen van jullie niet vreemd in de oren klinken, aangezien ik bij veel projecten nog steeds te horen krijg dat de leveringen niet conform verwachtingen zijn. Wellicht dat pre-testen op locatie uitkomst biedt!
Aan wie geef je deze rubriek door?
Ik geef deze rubriek door aan Nathalie Rooseboom de Vries van Delft.
NieuwsMagazine
Een herkenbare situatie, Dick! Ik merk dat vooral kleinere leveranciers weinig teststructuur aanbrengen, maar zeker interesse hebben. Door het geven van een kleine workshop over ontwerptechnieken krijg je al mooie inhoudelijke gesprekken. En inderdaad een betere band, wat ook veel waard is!
Hey Dick,
Leuk stuk en leuk dat ik ‘m hierna op mag pakken!
Ik denk dat je ook een stukje wijze les hier in heb gezet: zoek elkaar op in plaats van elkaar bestoken met mails; we zijn zelf al geneigd elkaar te mailen ook al zitten we in hetzelfde pand en ik denk dat jij maar weer eens laat zien dat het fysiek elkaar zien zelfs de investering van een grote afstand het waard maakt!
Grtz
Nathaie
Hi Dick,
Mooi verhaal hoe jullie als team met wat flexibiliteit een minder flexibele leverancier toch kunnen helpen met het verhogen van de kwaliteit en tevredenheid van de klant.
Het bewijst ook maar weer dat het niet uit maakt of je nu aan de andere kant van de stad, land of aardbol zit, het helpt al is het maar af en toe, om elkaar op te zoeken en elkaar te leren kennen.
groeten,
John
Wat nog wel een uitdaging is in deze is de planning van wanneer je dit nu gaat doen. We doen vrijwel op iedere release, dus je wilt zoveel mogelijk afgerond hebben op de voorgaande release voordat je gaat “pretesten”. Echter, er moet ook nog fix capaciteit zijn bij de leverancier mochten er defects toch nog niet goed opgelost zijn. Tevens zou je als leverancier de regressie uit willen voeren nadat alle aanpassingen zijn gedaan.
Kortom, dit is iets wat je nooit optimaal zult bereiken aangezien er niet een lange periode tussen releases kan zitten. Hoe houd je anders een testteam van 10-15 man bezig in de tussenliggende periode?
Wat we soms nog additioneel doen is 1 tester 2 dagen in de week op locatie bij de leverancier neerzetten, zodat die direct aanspreekbaar is voor de eventuele rest-issues die nog niet afgerond waren tijdens de pretest.