NieuwsMagazine

Van Goed naar Geweldig!

Door: Gerben de la Rambelje
Auteur: Nathalie Rooseboom de Vries – van Delft ● funtestic.fanatic@gmail.com
Nathalie Rooseboom de Vries - van DelftAfgelopen maandag 15 mei was het TestNet voorjaarsevenement. Ik was in mijn nopjes, want één van mijn inspirators was één van de surprise keynote sprekers, Erik Scherder. Ik vind het prachtig dat iemand zulke complexe materie op een voor een leek begrijpelijke manier kan uitleggen. Neurodegeneratieve ziekten is nu eenmaal niet een alledaags onderwerp voor de meesten van ons.  Maar wat mij het meeste aanspreekt, is de gedrevenheid, de passie waarmee hij op welk medium dan ook zijn verhaal doet.
Vorig jaar had ik de kans om een TEDx-stijl talk te kunnen doen. Mocht je ooit zelf in de gelegenheid worden gesteld; ik kan het zeker aanraden! Het vergt veel training en voorbereiding, maar het levert je een prachtige ervaring op. Nu ik er zo over denk… misschien is het een gaaf idee om een TEDxTestNet te organiseren? Maar goed, mijn talk op de TEDx. De titel werd uiteindelijk ‘van goed naar geweldig’ (of eigenlijk ‘from good to great’, want ik deed ‘m in het Engels). Toen ik afgelopen maandag naar mijn held op het podium keek, bedacht ik me dat het onderwerp van mijn talk prima kon vertalen naar het artikel voor TestNet.
Calvinisme
De talk ging over de, zoals ik het noem, ‘Calvinistiche reactie’ en wat voor impact dit op ons heeft. Daarbij maakt het niet uit of je een tester bent of een leraar, een accountant of architect, maar wel degelijk of je een ‘Hollander’ bent. Het zijn van een ‘Hollander’ zorgt er namelijk voor dat we zoiets kennen als de term ‘Calvinistisch’. Dat is een set van eigenschappen die typisch Hollands gedrag beschrijven en ook zo worden aangeduid in onze Nederlandse taal. Eigenschappen zoals ‘bescheidenheid’, ‘niet te koop lopen met je succes’, ‘je emoties in toom houden’ en ‘zuinigheid’.
Calvinistisch zijn, is afgeleid van Calvinisme[i]. Calvinisme ontstond in de zestiende eeuw. Het is een protestante stroming gebaseerd op het gedachtegoed van onder andere Johannes Calvijn en de daaruit voortvloeiende politieke en sociale leer. Hoewel Calvinisme zich breed verspreidde over Europa, had het met name in Nederland een grote impact, waar Calvinistische principes zijn opgenomen in de grondwet en zich hebben geworteld in onze sociale cultuur.
De Calvinistische reactie is gebaseerd op de eerder genoemde eigenschappen en hij heeft meer impact op ons dan we wellicht beseffen.
Complimenten geven
Het eerste voorbeeld dat ik hier aanhaal, is het krijgen van een compliment. Kun je de laatste keer herinneren dat jij een compliment kreeg? Wat voor gevoel riep dat bij je op? Voelde je je ongemakkelijk? Probeerde je de prestatie waarvoor je het compliment kreeg te bagatelliseren? Voelde je trots, maar voelde je jezelf tegelijkertijd ook een beetje schuldig?
Het geven van een compliment is trouwens ook niet zo makkelijk. Misschien is dat omdat we weten hoe ongemakkelijk het voelt om een compliment te ontvangen en we dus de andere persoon niet met dat schuldgevoel willen opzadelen; de aandacht die hij of zij plotseling krijgt en plotseling te koop te moeten lopen met een succes(je). Hoe dan ook: we zijn verschrikkelijk slecht met het geven en ontvangen van complimenten, hoewel ze toch zijn bedoeld om ons een goed gevoel te geven. Raar toch?
Het in toom houden van de emoties is een tweede aspect van de Calvinistische reactie. Ikzelf vind dit een belangrijk deel, omdat dit juist iets onderdrukt dat –naar mijn mening- het sleutelingrediënt is wat mensen succesvol maakt. Het verhindert om impact te maken, invloed te hebben of verandering teweeg te brengen, oftewel; het verhindert mensen om te groeien van ‘goed naar geweldig’.
Passie en beleving
Je kunt vaardigheden leren en je kunt ervaring opdoen en je kunt ergens zelfs heel goed in worden. Echter, datgene wat het verschil maakt tussen mensen die ergens goed in zijn en mensen die ergens geweldig in zijn, en sommige mensen noemen dit gedrevenheid, maar ik vind dat: passie.
Mensen die hun passie laten zien en in staat zijn die passie te gebruiken, pakken meer kansen en ze krijgen die ook vaker. Mensen die hun passie gebruiken, hebben meer impact en hebben meer beïnvloedingskracht, dan die mensen die hun passie niet gebruiken.
Een voorbeeld dat velen wellicht kennen, zijn de schooldagen en dan vooral de leraren. Je had leraren waarbij een les een eeuwigheid leek te duren, zo saai was het dat je bijna in slaap viel. Je had nog geluk als je het onderwerp interessant vond, want dan was die les nog dragelijk, maar als het onderwerp ook nog eens niet ‘jouw kopje thee’ was, dan was je mooi in de aap gelogeerd. En dan had je de leraren, die ‘hart voor hun vak’ hadden. Hij of zij onderwees met passie en het maakte niet uit welke onderwerp onderwezen werd, moeilijk of helemaal niet ‘jouw ding’, je leerde toch wat die leraar vertelde. En ik durf te wedden dat er nog steeds dingen zijn die je van die lessen hebt onthouden. Die leraren inspireerden en je vond de lessen leuk.
Mijn persoonlijke voorbeeld hierbij is professor Erik Scherder. Hij is neuropsycholoog en leidt een onderzoeksprogramma over neurodegeneratieve ziekten op de afdeling neuropsychologie aan het VU te Amsterdam. Omdat hij zo inspirerend en gepassioneerd vertelt en dingen aanpakt weet ik nu wat over neuropsychologie en probeer ik het toe te passen in mijn werk en dagelijkse leven. Ik durf te wedden dat een aantal van jullie (en zeker na de keynote) nu weten dat bewegen gezond is voor de hersenen!
Passie heeft impact op hoe we kunnen beïnvloeden, hoe we een verandering teweeg kunnen brengen en hoe we inspireren. Als we in staat zijn passie te gebruiken, te tonen en te delen, dan maken we anderen ook meer ontvankelijk voor veranderingen.
Van Goed naar Geweldig
Ik kan me voorstellen dat als iemand jou vraagt: ‘Ben je daar goed in?’, dat jouw antwoord in veel gevallen zal zijn: ‘Mwoah, dat denk ik wel’.  Je probeert hier zo bescheiden mogelijk te zijn, vooral niet te laten zien dat je succesvol bent; je wilt niet ‘pochen’. Maar dat is niet echt goede marketing voor jezelf!  Als je geluk hebt, dan waardeert die persoon je op dezelfde calvinistische schaal als dat jij zit, maar in veel gevallen zal de andere persoon denken dat je wellicht dan niet de geknipte persoon bent voor de klus. Een gemiste kans dus.  Als je echter had geantwoord: ‘Ja, daar ben ik hartstikke goed in, ik vind het hartstikke leuk om dat te doen’, en je was niet gehinderd door de calvinistische reactie en je had je passie kunnen laten zien, dan had je die kans wellicht zo gegrepen!
De calvinistische reactie zorgt er echter voor dat we onze passie niet laten zien of kunnen gebruiken. Het maakt dat we minder impact hebben, minder kunnen groeien, dingen aan anderen kunnen leren, invloed te hebben of te inspireren.
Gelukkig werkt het ook andersom. Passie kan de calvinistische reactie in jezelf en bij anderen onderdrukken. Passie maakt dat een boodschap heel anders overkomt.
Ik hoop dat je nu bewust bent van de calvinistische reactie en ik wens dat jij ook na het lezen van dit stuk in staat bent om meer van jouw passie te laten zien en anderen te inspireren. Op die manier kun jij ook van goed naar geweldig groeien!


[i] https://nl.wikipedia.org/wiki/Calvinisme

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *