Redactie: Gerben de la Rambelje
Auteur: Fatih Topcuoglu ● vmax78@hotmail.com
Ongeveer twee jaar geleden heb ik een artikel geschreven waarin ik beschreef wat mijn toekomstverwachtingen waren voor het vakgebied. De titel is een goede samenvatting van het artikel, “Waar sta ik over twee jaar in de nieuwe Testerswereld?”.
Destijds heb ik een profielschets van de toekomstige tester in kaart proberen te brengen in de sterk veranderende markt. In dit artikel zal ik proberen antwoord te geven op de vragen die ik toentertijd heb gesteld. Waar sta ik nu? Welke stappen heb ik moeten nemen? Heb ik de juiste inschatting gemaakt? Als afsluiting zou ik een blik willen werpen naar de toekomst dan wel de aankomende jaren.
Waar sta ik anno 2018?
Momenteel ben ik een full-stack technische tester (ja, die zijn er ook) in een volledige Agile omgeving, waarin het mogelijk is om nieuwe functionaliteit binnen no-time naar productie te brengen. Denk aan Google die elke paar minuten nieuwe features live zet zonder dat de eindgebruikers dat merken. In een dergelijke omgeving ontkom je niet aan testautomatisering. Door onder andere testautomatisering kan de software kwalitatief, gecontroleerd en snel naar productie gebracht worden. Full-stack omdat brede kennis nodig is om alle technische kwaliteitsaspecten te beheersen. Denk aan testautomatisering van mobiele applicaties, websites en het opzetten van performancetesten.
Welke stappen heb ik moeten nemen?
In het verleden heb ik een snel stoomcursus ‘Java for Testers’ gevolgd om kennis te maken met testautomatisering. Deze cursus heb ik afgerond en ik dacht het trucje volledig in de vingers te hebben. Maar enkele duizenden regels code verder besefte ik dat het niet voldoende was. Het is wat dat betreft net gitaar spelen, je moet blijven oefenen en vooral niet opgeven. Er zijn online platformen, zoals Stack Overflow, waar ontwikkelaars elkaar weten te vinden voor vragen en antwoorden. Voorwaarde is wel dat je het leuk moet vinden, je zult er namelijk veel privé tijd in moeten steken. Probeer ook bij te blijven met toolings, frameworks en andere technieken zoals bijvoorbeeld:
• Fitnesse;
• Soap UI;
• Jenkins;
• Docker;
• Netbeans, IntelliJ, Maven en Gradle;
• Het ‘Git’ principe: ontwikkelen op een eigen branche en later samenvoegen met de mastercode. Dit geeft heel veel vrijheid en flexibiliteit;
• Robot framework;
• Gatling en/of LoadUI voor performancetesten.
Sta open voor bijscholing en toon initiatief. Je zult als professional zelf de markt in de gaten moeten houden en daarin mee moeten bewegen. Kijk verder dan je huidige opdracht(context) en probeer je buiten deze comfortzone verder te ontwikkelen. Blijf vooral oefenen, want oefening baart kunst!
Wat zijn mijn toekomstplannen?
Momenteel ben ik bezig met twee cursussen. Een Javacursus (SE 8 Developer) en een cursus voor AWS (Cloud). Mijn streven is om beide cursussen voor de zomervakantie nog af te ronden met certificering. Na de zomer zit een cursus voor ‘Security’ testen en ‘SAFE (Scaled Agile Framework)’ in de pijplijn.
Heb ik de juiste inschatting gemaakt?
Veel vakgenoten zagen deze veranderingen al aankomen en hebben zich verdiept in de nodige technische hard skills. Testautomatisering behelst het schrijven van code om het handmatige werk te doen reduceren. Hedendaagse testautomatiseerders zijn voornamelijk aan het coderen in talen zoals Java en worden daarom ook beschouwd als ontwikkelaars en beheerders van testcode. Waar vroeger een testteam aan het werk moest, worden tegenwoordig duizenden stappen binnen enkele minuten automatisch uitgevoerd. De vraag naar technische testers groeit sneller dan de huidige aanbod. Technische testers worden schaarser. Was het de juiste inschatting, die ik twee jaar geleden heb gedaan? Ik denk het van wel.
Hoe zal het de komende jaren er uitzien?
Hoe nu verder? Waar zullen testers de komende jaren in moeten investeren? Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar ik verwacht dat de trend zich voort zal zetten. Wat betreft technische kennis zal de scheidslijn tussen testers en ontwikkelaars steeds dunner worden. Deze weg van generalisme naar specialisme zal ook consequenties hebben voor de krappe arbeidsmarkt. De spoeling zal steeds dunner worden. Waar vindt je straks nog testers met ‘developers skills’.
Conclusie
Mijn doel voor de komende periode is het verder ontwikkelen van mijn technische vaardigheden. In mijn vorige artikel had ik het over de ‘Generalist’, een breed profiel maar geen specialist. Vandaag de dag hebben we het over ‘T-shaped’ profielen. Dit zijn professionals met specialistische kennis op eigen vakgebied, maar die ook in staat zijn om over de grenzen heen te kijken. Bedrijven en opdrachtgevers zijn steeds meer op zoek naar professionals die meer kunnen en breder inzetbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan gecombineerde rollen zoals die van een tester en Scrum-master.
Mijn advies aan de tester van de toekomst is dan ook: probeer je te specialiseren, maar kijk vooral over eigen grenzen heen en investeer in kennis daar waar mogelijk is. Je kan van meer toegevoegde waarde zijn voor een bedrijf als je beschikt over bredere kennis. Wat ik al eerder aangaf, een Java Developer word je niet in één jaar, maar je moet ergens beginnen.
Tot slot veel plezier gewenst aan die testers, die uit hun comfortzone durven te komen en deze uitdaging durven aan te gaan. Het zal een hele leuke en avontuurlijke reis worden.
Waar staat het artikel generalist binnen het testen?
Ik merk wel dat er weinig testers zijn die de ketentesten kunnen organiseren en vooral om kunnen gaan met programmeurs aangezien je met hun op een effectieve manier moet communiceren. Vooral als gegevens van de interne organisatie gaan naar een externe en terug.
Goedemorgen Jorgen,
Bedankt voor je reactie. Dat is exact ook het lastige. Unit testen worden meestal door ontwikkelaars zelf geschreven en onderhouden. Het gaat voornamelijk om het automatiseren van de ketentesten. Testen schrijven (het liefst vanaf de GUI) die over alle systemen heen en weer gaan waarbij je ook invloed hebt op data. Dit vereist bepaalde skills: dicht tegenaan de ontwikkelaars zitten maar vooral ook actief in contact blijven met andere ketenpartijen (cq. Stakeholders).
Mvg.
Fatih
Goedmorgen Fatih,
Wat is de link van het vorige artikel de nieuwe tester?
MVG
Jorgen