NieuwsMagazine

Verslag Online Najaarsevenement Oktober 2020

Auteur: Eric Spaargaren ● eric.spaargaren@medi8it.com

Redactie: Paul Beving

In de tweede week van oktober 2020 heeft TestNet weer een Najaarsevenement gehouden.

Deze keer was het vanwege de coronacrisis toch wel heel anders, namelijk online. Voor de deelname diende men zich aan te melden waarop een link voor deelname aan zaal 1 en/of zaal 2 werd verstrekt. Uiteraard werd de opening door onze voorzitter Ruud Teunissen verzorgd, waarna direct de kick-off kon beginnen. Ik heb zelf vier presentaties online kunnen volgen waarbij het ook wel even schakelen was tussen de twee zalen om de juiste presentatie te kunnen oppakken. Hieronder volgt het verslag van de  presentaties die ik heb bijgewoond:

Presentatie A. Schiphol

Door: Jos de Boer

Titel ’Connecting your Word’

De punten die besproken waren onder andere: Innoveren over vertrouwen, Intenties van anderen, Competenties van anderen, Uitleg over ’ontstaan van een LAB-omgeving’. Het testen van systemen bij Schiphol zoals: Grenssystemen, Toegangswegen en Trainingslokaal over security. De functies van het testlab zijn: Innoveren, Ontwikkelen, Trainen en Testen. Het plan is om een kantoor te bouwen met hierin een testlab dat ook wel ‘Pilot Aviation Labs’ wordt genoemd.

Jos gaf voorbeelden over testen van:

  • Grenssystemen
  • Toegangswegen
  • Trainingslokaal over security

De functies van een testlab zijn:

  • Innoveren
  • Ontwikkelen
  • Trainen
  • Testen

Het plan is om een kantoor te bouwen met hierin een testlab.

Dit testlab wordt ook wel ‘Pilot Aviation Labs’ genoemd. Echter, vanwege de coronacrisis is het bouwen van dit testlab uitgesteld. Vragen werden gesteld als ’verantwoord vliegen naar 2050’. Strategie: 2030, 2050 en 2070.

Presentatie B. Ja, kwaliteit is belangrijk maar nu even niet

Door: Eveline Molenaars en Wouter Ruigrok

FIGUUR

Opening (divergent) — Exploring (emergent) — Closing (convergent)

Door de waan van de dag en volle sprints komt het kwaliteitsdenken regelmatig in de knel. Wouter en Eveline laten zien dat je heel effectief gamende werkvormen kunt inzetten om teams bewust te maken van kwaliteitsdenken en te laten ervaren hoe je dit kunt integreren in de dagelijkse werkzaamheden. Vanuit hun praktijk geven zij daar mooie voorbeelden van.

Presentatie C. Quality en Testing spelregels v/d DevOps teams

Door: Rik Marselis en Leo van der Aalst

In deze presentatie is veel uitleg gegeven over het DevOps spel en de CI/DC Pipeline. In het DevOps spel zijn de ‘Business Waarde’ en ‘Quality at speed’ belangrijk. De High Performance cross-value bestaat uit: Together, Everyone, Achieves and More. De personen in het DevOps team bestaan uit: Business Analisten, Developers, Test en Operations.

FIGUUR

Het DevOps spel bestaat uit Business Waarde en Quality at speed. De high performance cross-flue bestaat uit Together, Everyone, Achieves and More. In de figuur hierboven is weergegeven waar de rollen binnen de DevOps uit kunnen bestaan. Namelijk Business Analisten (BA), Developers (DEV), Testen (TEST) en Operations (OPS). Vervolgens is er gesproken over het Voice model en CI/CD -pipeline dat ook in een figuur werd weergegeven. In de presentatie is verder ook uitleg gegeven over Business Delivery and Business Value.

Vervolgens is ook DevOps aan de order gekomen met daarbij als voorbeeld in een KANBAN model. De inhoud van het KANBAN model is na te slaan in diverse boeken. Er is gesproken over Quality en Confidence in Value. Het is handig om te weten dat er zes DevOps principles zijn: Customer-centric action, Create with the end in mind, End-to-end responsibility, Cross-functional autonomous teams, Continuous improvement, Automate everything you can. Verder is er uitleg gegeven over Mutation testing en Cloud testing. Er is aan de orde gesteld op welke wijze je het testen het beste kunt inrichten en hoe ga je om met IT-delivery models. Het volgende schema is weergegeven:

Sequentieel —-> Waterval

High Performance —> Scrum DevOps

Hybrid —> Demand supply en SAFE

Het volgende onderdeel van het DevOps spel wordt ook wel DevOps IT delivery genoemd. Omdat er in het begin van de presentatie ‘Quality at speed’ wordt benadrukt, kan er ook gesproken worden over High-performance IT delivery models. Dit bestaat uit Scrum, DevOps en Others. Er is ook gesproken ‘continuous everything’, bestaande uit: Plan, Code, Integrate, Deploy, Operate and Monitor. Na een bepaalde Scrum activiteit kan van de Agile tester verwacht worden de reporting activiteiten op te starten, bestaande uit: Monitoring, Control, Reporting en Alerting. Hiervan zou een High Level Report geschreven kunnen worden.

Afkortingen zoals QAM (Quality to Activitity Mapping) en QPM (Quality to People Mapping) zijn aan de orde gekomen. Feature Toggle heeft weer te maken met de situatie dat software wel wordt geïnstalleerd, maar niet aangezet. Zie figuur hieronder.

Voor meer duidelijkheid over bovenstaande materie is tijdens de presentatie verwezen naar het nieuwe boek ‘Quality for DevOps teams’ van Sogeti.

Presentatie D. Keynote / Formule 1 rijden

Door: Robert Doornbos

Robert Doornbos was is zelf een Formule 1 rijder. Hij heeft een presentatie gegeven over wat de Formule 1 nu eigenlijk is. Er is veel uitleg gegeven over wat er allemaal gebeurt tijdens zo’n spannende rit in de Formule 1. Bij de Formule 1 gaat het om winnen en een halve seconde in een wedstrijd kan dat beslissen. Het gewicht van een Formule 1 auto is ongeveer 600 kg. Het vermogen is maar liefst 900 pk. Vervolgens werd met een film getoond wat testrijden inhoudt en wat er gebeurt tijdens het testrijden waarbij het stuur enorm veel technologie bevat.  

Naast dit verslag is het ook mooi om aan te geven dat momenteel deze presentaties en andere, elke week één, in een video in het TNN-magazine wordt gepubliceerd. Met uitzondering van de video van de Formule 1 rijden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *