NieuwsMagazine

Boek “Geautomatiseerd Softwaretesten” van Egbert Bouman

Auteur: John Kronenberg ● john.kronenberg@closesure.nl

Redactie: Henk Johan Kwakkel

Inleiding

Een kleine maand geleden is het boek “Geautomatiseerd Softwaretesten“, dat Egbert Bouman onder de vlag van Valori heeft geschreven, uitgekomen. Het boek is geen lijvig boek en het boek is in begrijpelijke taal geschreven. Zoals Egbert zelf in zijn Voorwoord aangeeft, is het boek een geactualiseerde en uitgebreide versie van het hoofdstuk “Geautomatiseerd Testen” uit het SmarTEST boek.

SmarTEST

Het boek SmarTEST beschrijft Valori’s testaanpak. Het is dus ook niet verrassend dat het boek “Geautomatiseerd Softwaretesten” veel verwijzingen naar Valori’s testaanpak kent. Dit is een feit dat voor mij bij het lezen nergens storend werkt. Het wekt eerder nieuwsgierigheid op om ook eens het boek “SmarTEST” te lezen.

Overview vakgebied testautomatisering

Egbert is er mijns inziens met zijn boek in geslaagd om een hoogover plaatje op het mooie vak waarbinnen ik en velen van jullie werkzaam zijn, te schetsen. Het boek wordt nergens te technisch. Tools worden bijvoorbeeld wel benoemd, maar niet tot in detail beschreven. Een prima keuze. Bovendien geeft Egbert, door bronvermeldingen naar artikelen en boeken van bijvoorbeeld Bas Dijkstra en Maurice Siteur, krediet aan de vakgenoten die hem op zijn beurt hebben geïnspireerd.

Doelgroep

Mensen die nieuw zijn in het testautomatiseringsvak, managers en overige stakeholders kunnen dus veel bruikbare informatie uit het boek halen.

Is het boek dan ook interessant voor collega’s die al wat langer met testautomatisering bezig zijn? Hierop kan ik bevestigend antwoorden. Het is niet dat hen veel nieuwe informatie wordt aangereikt, want wij weten bijvoorbeeld al lang wat de voor- en nadelen zijn van testautomatisering en wat de testautomatiseringspyramide ons leert. De kracht van het boek is meer dat zulke onderwerpen uitputtend en kort maar krachtig op papier zijn gezet. Wij, ervaren testautomatiseerders, kunnen deze hoofdstukken prima als naslagwerk gebruiken in de dagelijkse praktijk.

Conclusie / advies

Kortom, ik adviseer jullie dit boek over Geautomatiseerd Softwaretesten te lezen als je in het vakgebied werkzaam of betrokken bent. Na het lezen hoef je het boek niet op de boekenplank te laten verstoffen, maar kun je het als een soort van naslagwerk blijven gebruiken. En wellicht lees je als (senior) testautomatiseerder toch nieuwe onderwerpen die je denkproces triggeren. Ik kreeg bijvoorbeeld een nieuw inzicht bij het onderscheid tussen progressie- en regressietesten in combinatie met testautomatisering. Voor elk wat wils dus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *