Auteur: Menno van den Berg ● bfreeictservices@gmail.com
Redactie: Lisa Gelijns ● lisa.gelijns@mail.com
Ik heb mij door Vincent Grobben laten verleiden om het stokje over te nemen. Hij gaf aan dat hij het tijd vond, dat er ervaringen gedeeld werden door iemand met veel ervaring in de testautomatisering.
Ik draai intussen bijna 20 jaar mee in het kwaliteitsvak, sinds 2009 als zelfstandig ondernemer.
Naast opdrachten bij klanten, ben ik nu drie jaar bezig om samen met een groep ervaren zelfstandig ondernemers QA(test) producten, trainingen en services te ontwikkelen. Ons doel hierbij is om vernieuwend te zijn en mensen aan te sporen tot het slim gebruiken van hun (test)kennis. Wij hebben onze kennis en knowhow binnen onze groep gebundeld en zijn ook bezig om kennis en producten uit te breiden. Dit doen we door het QA- en test DNA te kruisen met andere expertises, zoals beheer en infrastructuur, security, procesmanagement enterprise architectuur, agile, devops, lean management en meer.
Wat voor testopdrachten krijg je zoal?
Doorgaans krijg ik opdrachten in gecombineerde rollen: QA- of testmanagement (al dan niet op test automatiseringstrajecten) en testadvisering, gecombineerd met architectuur van de testautomatisering en uitvoerend werk. Ik werk nu bij de Rabobank als test automatiseringsarchitect. Ik acteer hier op het snijvlak van QA en testmanagement en architect testautomatisering in een omgeving die richting devops beweegt.
Meestal zijn het de zwaardere opdrachten die ik krijg binnen migratie trajecten en bij het opzetten van testautomatisering en ketentesten. Daarbij stel ik een teststrategie op en maak het test proces inzichtelijk; dit is vaak onvoldoende concreet binnen de organisaties waar ik over de vloer kom. Bij een slecht lopend incident management, change management en/of release management proces lever ik graag een bijdrage voor verbetering.
Mijn huidige opdracht geeft mij de vrijheid om orde op zaken te stellen en testautomatisering in de keten op een creatieve wijze op te pakken. Op een manier die snel meerwaarde biedt voor de klant.
Aan welke testopdracht heb je goede herinneringen en waarom?
Ieder project heeft zijn goede en minder goede herinneringen. OMISKLu is echter een project geweest met een team als geen ander. Toen de Koninklijke Luchtmacht de applicatie OMISKLu bouwde (2002 – 2007), heb ik een jaar op dit project gezeten om de automatisering van de regressietest verder op te zetten, te verbeteren en uit te breiden. De applicatie beslaat meer dan 20000 functiepunten. Toen HP de end-of life van WinRunner aangekondigde moesten de geautomatiseerde tests het blijven doen. Men besloot de geautomatiseerde tests te migreren naar HP QTP. Operationele kennis van luchtmacht processen en het systeem was hiervoor vereist, aangezien inwerken in het systeem 2 jaar kost. Gedurende de migratie heb ik als testmanager twee teams aangestuurd, het project succesvol klaargestoomd voor een audit, een nieuw team opgeleid en ben ik betrokken geweest bij een aantal andere projecten binnen Defensie. De geautomatiseerde tests draaien op dit moment nog steeds zoals ze tussen 2002 en 2007 zijn opgezet zonder dat er al te veel onderhoud gedaan hoeft te worden. Ik denk met veel plezier terug aan dit project en ik heb nog regelmatig contact met oud-leden van het team.
Ik heb op dit project geleerd dat het niet zozeer om de opdracht gaat, maar om de mensen die naast je staan. Fouten in dit systeem kunnen levens kosten of onveilige situaties als gevolg hebben. Je doet je uiterste best om te zorgen dat operationele risico’s tijdens uitzending zich niet voor zullen doen, juist omdat deze risico’s bekenden van je raken, mensen die op jou vertrouwen. Iedereen die voor Defensie heeft gewerkt, zal dit gevoel van broederschap begrijpen. De verbroedering is zo sterk dat ik er voor hen zal zijn als ze mij nodig hebben.
Van welke testervaring heb je veel geleerd en wat heb je geleerd?
Er is niet één ervaring waar ik het meest van heb geleerd. Er zijn wel ervaringen en momenten geweest, die bepalend zijn geweest voor de keuzes die ik heb gemaakt gedurende mijn loopbaan.
Waar ik echter het meest mee heb gedaan, is het besef dat organisaties al 20 jaar steeds opnieuw investeren in testautomatisering, en er niet in slagen om iets blijvend neer te zetten. Ik heb geleerd wat de oorzaken, oplossingen en de bedreigingen van dit probleem zijn. Dit heeft mij op ideeën gebracht. Eén daarvan is de automatisering van de testautomatisering. Hier ben ik sinds 1998 mee bezig. Het resultaat is mijn robot voor testautomatisering: een teamlid dat nooit moe wordt en hand- en spandiensten verricht bij de opzet en uitvoering van de testautomatisering. Inzet van de robot heeft bewezen een aanzienlijke versnelling van het test automatiseringsproces en een interessante kostenreductie tot gevolg te kunnen hebben. Deze meerwaarde wordt nog groter op het moment dat de robot gekoppeld wordt aan toepassingen voor testdata management en het anonimiseren van testdata.
Ik heb nog veel meer creatieve ideeën om het testproces te versnellen en anders toe te passen. Deze houd ik, voor nu, nog wijselijk voor me.
Aan wie geef je deze rubriek door?
Ik geef het stokje over aan Robert Werkhoven
NieuwsMagazine
Testautomatisering is hot, iedereen wil het gaan doen in het kader van CI/CD en Continuous delivery. Structureel goed (geautomatiseerd) testen blijft een vak. Een vak dat tegenwoordig veel door ontwikkelaars wordt opgepakt in plaats van ervaren testers, als gevolg van een vaak voorkomend gebrek aan programmeerkennis bij de laatste categorie. Jouw oplossing lost dit probleem mogelijk op en brengt testautomatisering terug naar het testvak. Kan jij hier meer van laten zien tijdens een testnet meeting?