Pieter Withaar ● pieter.withaar@improveqs.nl
Wat is jouw leukste / ergste testervaring?
Een van mijn leukste testervaring was mijn eerste echte aanraking met testen.
Wanneer speelde dit zich af?
Dat was rond 2007, ik had op dat moment een wat vrije rol als systeem integrator en softwareontwikkelaar bij een middelgroot hightech bedrijf in Almelo.
Kan je ons meer vertellen over deze ervaring?
Mijn leidinggevende vond dat ik moest gaan aansluiten bij de testgroep. Ikzelf was kritisch over de werkzaamheden daar. Ik zag ze vooral groene vinkjes zetten na wekenlang zwoegen op uitgewerkte testcases. Na enig tegen stribbelen ben ik op een aantal cursussen gestuurd om mijn testkennis een boost te geven. Op dat moment had ik alleen een TMap training gevolgd. Mijn beeld van testen was dat het saai en eentonig zou zijn.
Met enige tegenzin ben ik onder andere rapid softwaretesten van James Bach, TDD, aTDD en FitNesse van Uncle Bob (Robert C. Martin) gaan volgen. Al snel was ik verkocht. Ik besefte dat ik altijd al bezig was met testen. Ik begon te beseffen dat testen en testautomatisering niet de kunst is van veel schrijven, maar de kunst van minimaliseren, effectiviteit, samenwerking en communicatie.
Waarom is dit jouw leukste / ergste testervaring?
Sinds deze ervaring is mijn enthousiasme voor testen alleen maar gegroeid. In mijn dagelijkse werkzaamheden probeer ik dit enthousiasme over te brengen aan mijn collega ontwikkelaars en testers. Ik ben ooit begonnen als softwareontwikkelaar en software ontwikkelen is iets wat ik altijd zal blijven doen. Maar onder andere door deze ervaring ben ik in het leukste en meest uitdagende gebied van testen en testautomatisering beland.
Wat heb je ervan geleerd en wat zou je nu anders doen?
Naast de les over testen heb ik geleerd dat openstaan voor methoden en technieken soms tot verrassende inzichten kan leiden. Soms past een techniek of methode niet bij je als persoon, maar ook dat is een inzicht die je pas na enige verdieping daadwerkelijk hard kunt maken. Uitproberen, blijven leren, vallen en opstaan, dat zijn cruciale elementen om tot goede inzichten te komen. Uiteindelijk ben ik veel gaan samenwerken met de testgroep en dat heeft tot verrassingen van beide kanten geleid. De inzichten gaven mij meer structuur en in de testgroep kwam het plezier in testen weer terug. Ik werk sindsdien veelal in bedrijven waar volgens de watervalmethode wordt ontwikkeld, maar waar ook wordt geëxperimenteerd met Agile methoden. Daarin is het belangrijk dat de scheiding die voorheen werd overbrugd met papier, op een andere manier wordt ingevuld. Mensen moeten in dergelijke organisaties soms weer letterlijk leren samenwerken. En net zoals mijn initiële negatieve houding tegenover testen en de samenwerking met de testgroep, kan dat alleen doorbroken worden door open te staan en te blijven veranderen.
Aan wie geef je deze rubriek door?
Het stokje geef ik door aan Peter de Winter.
NieuwsMagazine