NieuwsMagazine

De leukste/ergste testervaring van… Jeroen van den Berg

Jeroen van den Berg ● Jeroen.van.den.Berg@bartosz.nl
Jeroen van den Berg
Wat is jouw leukste/ergste testervaring?
Wat een moeilijke vraag. Bijna bij elk project/klant heb ik wel leuke en ook minder leuke ervaringen opgedaan. Om maar geen antwoord te hoeven geven op deze vraag; hierbij niet echt mijn leukste of ergste testervaring maar meer ‘een eyeopener’. Het begeleiden van testprojecten vanuit een beheerorganisatie.
Wanneer speelde dit zich af?
Dit heeft zich rond 2009/2010 afgespeeld toen ik als testregisseur/testmanager bij een beheerorganisatie van de overheid was ingezet via een detacheringsbedrijf.
Kan je ons wat meer vertellen over deze ervaring?
Deze beheerorganisatie heeft als doel de communicatie tussen overheden, burgers en bedrijven te vereenvoudigen. Dit door middel van overheidsbrede ICT-oplossingen en gemeenschappelijke standaarden. Binnen deze organisatie worden twee verschillende soorten projecten voorzien:

  • het in beheer nemen van ICT-oplossingen die door andere overheidsinstanties zijn ontwikkeld, en
  • het doorontwikkelen van ICT-oplossingen die reeds in beheer zijn genomen.

Hierbij is mij in beide varianten van projecten opgevallen dat er enorm veel aandacht wordt besteed aan het zo goed en zo storingsloos mogelijk laten draaien van de applicaties. Hierbij wordt, zoals in elk ander project, aandacht gegeven aan de functionals maar misschien zelfs wel meer aan de non-functionals (zoals bijvoorbeeld beheerbaarheid, security, usability en performance). Dit was voor mij na het doen van projecten die vooral gefocust waren op het opleveren van functionaliteit een eyeopener.
Hierbij enkele voorbeelden die ik ben tegen gekomen:

  • Bij het in beheer nemen van een ICT-oplossing werd een document gebruikt met daarin toetscriteria. Aan de hand hiervan werd de applicatie maar ook de bijgeleverde documentatie getoetst. De toetscriteria waren onderverdeeld per aandachtsgebied (zoals bijvoorbeeld architectuur, test, communicatie en informatiebeveiliging) en bestonden uit een checklist met de uitgangspunten waaraan voldaan moest worden en of er bewijsmateriaal aanwezig was.
  • Aan de hand van deze toetscriteria werd per aandachtsgebied een advies geschreven en werd er besloten om de ICT-oplossing wel/niet in beheer te nemen. Hierbij was bij mij vooral de eyeopener dat er enorm veel aandachtsgebieden aan te pas kwamen en de hoeveelheid eisen die aan de applicaties werden gesteld.
  • Een groot deel van de ICT-oplossingen wordt door de gehele Nederlandse bevolking gebruikt, waardoor het zaak is om de applicatie te controleren op de bruikbaarheid. Om deze reden werden er usability testen uitgevoerd. Dit werd gedaan in een usability lab in Rotterdam waarbij de gebruikers vanuit verschillende hoeken werden gefilmd, zodat later bekeken kon worden welke keuzes de gebruikers maakten en waar mogelijk de applicatie voor verbetering vatbaar was.

Het was echt heel leuk en leerzaam om deze video’s te bekijken en te zien hoe gebruikers van verschillende leeftijden totaal verschillend reageren op dezelfde applicatie. Leuk om te weten is overigens dat deze applicatie later ook voor blinden toegankelijk is gemaakt. Helaas heb ik daar de usability test niet van mee gemaakt.
Het was voor mij in elk geval een erg leuke opdracht met daarin veel leermomenten.
Waarom is dit jouw leukste/ergste testervaring?
Omdat het, na al een aantal jaren in het testvak bezig te zijn, mijn ogen opende voor een voor mij totaal nieuw inzicht in de eisen die vanuit beheer worden gesteld. Ik heb het overigens ook nooit meer in deze intensiteit meegemaakt. Logisch natuurlijk, omdat je niet heel veel bedrijven/overheden hebt die puur alleen op beheer gericht zijn. Maar daarom juist leuk om een keer meegemaakt te hebben.
Wat heb je er van geleerd en wat zou je nu anders doen?
Ik had voorheen eigenlijk nooit rekening gehouden met de wensen/eisen (requirements) van de beheerders in een IT-project. Hierdoor ben ik mij gaan realiseren dat ook de beheerders een belangrijk onderdeel zijn in elk IT-project. Ik heb hiervan geleerd (mits nodig) de beheerders (of andere vergeten/overgeslagen acceptanten) vroegtijdig in de projecten te betrekken.
Overigens zal door het Agile/Scrum werken het vergeten van stakeholders tegenwoordig minder voor moeten komen, hoop ik.
Aan wie geef je deze rubriek door?
Samantha van Hutten.

één reactie

  1. Hoi Jeroen,
    Leuke en leerzame ervaring die je beschrijft, zo zie je het inderdaad niet zo vaak in de praktijk!
    Was leuk om te lezen!
    Gr.
    Rene Bliekendaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *