NieuwsMagazine

De leukste/ergste testervaring van Jurian van de Laar

Auteur: Jurian van de Laar ● Jurian.van.de.Laar@philips.com

Jurian van de LaarWat voor testopdrachten krijg je zoal?
Tot vorig jaar ben ik consultant, trainer en coach geweest en in die functie heb ik heel verschillende opdrachten bij veel verschillende klanten uitgevoerd. Mijn passie is eigenlijk altijd het verbeteren van testen en het verhogen van kwaliteit. Om te beginnen door het zelf schrijven en uitvoeren van testen. Zo hebben we eens een opstelling gebouwd, die vanuit scripts (in Excel) een infrarood LED konden aansturen om automatisch televisies te kunnen (duur)testen. Later in een testproces verbeterproject hebben we met een grote groep testers TMM Level 2 behaald. Nog later met het opzetten van testbeleid en teststrategie in organisaties. Maar ook met workshops testtechnieken waarin we met het materiaal (specificaties) van de klant zelf aan de slag gingen.
Die laatste twee ervaringen hebben geleid tot de kans die uiteindelijk mijn huidige functie is geworden. Ik heb nu een vaste plek als test-lead van een grote ontwikkelafdeling, in een heel interessant, complex en uitdagend domein: de ontwikkeling van medische systemen. Geen consultancy meer dus. Maar de testopdrachten die ik krijg, zijn eigenlijk toch nog steeds heel divers. Nog altijd testverbetering, bijvoorbeeld hoe we onze units nog beter kunnen testen voordat ze geïntegreerd en opgeleverd worden aan de systeemtesters. We zijn met één van de units de testautomatisering aan het verbeteren door de testen te schrijven in Gherkin. En we zijn de integratietesten verder aan het structureren.
Als een ‘integratie testmanager’ in één van de projecten help ik die integratietesten voor te bereiden, maar dat kunnen ook hand- en spandiensten zijn om het testsysteem in de juiste status te krijgen. Of het schrijven van een testspec voor de integratiefase. Dit alles in een context waarin ook veiligheid en regelgeving natuurlijk een belangrijke rol spelen, wat een heel interessante dimensie aan het testwerk toevoegt.
Ik werk nu samen met testers en ontwikkelaars, precies op het raakvlak en juist dat vind ik heel leuk.
Aan welke testopdracht heb je goede herinneringen en waarom?
Het werk dat ik nu doe vind ik heel mooi. Als je vraagt naar herinneringen, dan heb ik aan vorige opdrachten ook heel veel goede herinneringen. Ik denk dat ik de workshops het leukste vond. Ik heb heel veel trainingen gegeven, maar om de theorie toe te passen is natuurlijk pas de echte praktijktest. Voor de deelnemers, maar ook voor mijzelf.
Elke workshop was weer anders en dat vroeg veel improvisatievermogen. Ik herinner me dat we eens een hele lap proza in een specificatie hebben uitgezocht. Daaruit hebben we een state diagram gedestilleerd en vervolgens state transition testcases. Grappig was dat daar veel goede testen uit kwamen. Maar ook verrassend veel vragen over gedrag dat toch niet volledig gespecificeerd bleek te zijn!
Van welke testervaring heb je veel geleerd en wat heb je geleerd?
Waar ik heel veel van geleerd heb, is een testverbeterproject, jaren geleden al, op een softwareontwikkelafdeling waar we met TDD aan de slag zijn gegaan in Scrum-teams. Het was, na zo’n lange tijd in het ‘testwereldje’, weer eens leuk om samen met softwareontwikkelaars te werken. Dit is de functie waarin ik oorspronkelijk begonnen ben. Dit maakte het kringetje weer rond.
Ik heb daar ook heel veel geleerd over Scrum, en vooral hoe moeilijk het is om dat in de praktijk goed te doen. Maar, en dat was eigenlijk nog leerzamer, mijn opdracht werd niet zomaar door iedereen geaccepteerd. Eén softwarearchitect, ik herinner me zijn naam nog, was heel sceptisch. Hij vond dat softwareontwikkelaars helemaal niet moesten testen. Daar waren de testers voor. Met een eigen kolom op het Scrum-bord.
Een gouden tip van één van de ontwikkelaars heb ik altijd onthouden: ‘zeg niet dat je hier komt om de ontwikkelaars te leren testen, maar zeg dat je hen komt helpen, zodat ze de kwaliteit van hun software kunnen verbeteren!’
Aan wie geef je deze rubriek door?
Aan Patrick Duisters.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *