NieuwsMagazine

Duurzame IT

Auteur: Rik Marselis ● rik@marselis.eu

Redactie: Kimberly Snoyl en Paul Beving

Een van de hot topics in de IT (en de rest van de wereld) is “sustainability”.
Zelf ben ik hier ook al tijden in geïnteresseerd, om verschillende redenen, bijvoorbeeld:

  1. Sinds één van mijn dochters een masterstudie over “ecology” ging doen hebben we in de familie voortdurend gesprekken over hoe we zelf duurzaamheid kunnen implementeren, waarbij de ene oplossing wat laagdrempeliger is dan de andere.
  2. Alweer ruim een jaar geleden hebben Iris, Bob en Bart binnen TestNet aandacht gevraagd voor “sustainability en testen”. Inmiddels is daar een heuse werkgroep uit ontstaan met verschillende deeldoelen, de eerste boeiende en inspirerende bijeenkomsten (live en online) zijn al achter de rug. Jullie gaan hier binnenkort veel meer van horen! [Lees meer over de werkgroep Sustainability testen.]
  3. Het nieuwste TMAP boek “Quality for DevOps teams” is alweer 2,5 jaar uit en toe aan een herdruk. De uitgebreide uitleg over kwaliteitsattributen zegt nauwelijks iets over sustainability, dus de 3e editie is een mooie aanleiding voor mij om hierover een paar pagina’s te schrijven (in de loop van oktober beschikbaar).

Zowel binnen de TestNet werkgroep als de TMAP schrijversgroep leek het ons belangrijk om een definitie van “sustainability” in het kader van IT kwaliteit te maken. Nou denk je misschien, “Kom kom, ergens in de wereld is toch vast al zo’n definitie?” Ja en nee. Om maar met het nee te beginnen. Mijn good-old Penguin Dictionary (oké, die is al een paar decennia oud) bevat de term sustainability simpelweg niet. Het was toen blijkbaar geen belangrijk begrip. Toch is er al lang geleden over nagedacht. In 1987 is er in Verenigde Naties verband een definitie gemaakt die ongeveer zegt dat we ons zo moeten gedragen dat toekomstige generaties net zo goed (of beter) op deze aardbol kunnen leven als wijzelf. En dat geeft inderdaad mooi de kern van de zaak weer.

Maar het biedt toch wat weinig basis om het verder uit te werken naar het gebied van kwaliteit en testen. Met input van ruim 10 verschillende betrokkenen komen we nu op een beschrijving in de volgende trant (het is nog concept):

Sustainability heeft tot doel om de nadelige impact op de planeet door bedrijfsprocessen en de IT-systemen die ze ondersteunen en de infrastructuur waarop het draait, te minimaliseren. Het promoot een aanpak van milieugerichte duurzaamheid en efficiënt energiegebruik tijdens ontwerp, bouw, implementatie, uitrol, beheer, onderhoud en uitfasering van software en systemen.

Klinkt mooi (toch?!)…

Maar wat kunnen wij als TestNetters hier nu mee?

Stap 1: Al in de vroegste stadia van IT-systemen (requirements-beschrijving en ontwerp) kunnen we bijdragen door specifiek aandacht voor de duurzaamheid van een nieuw systeem te vragen. Waarbij je wat mij betreft ook de zin van het systeem ter discussie mag stellen, want de meest duurzame ontwikkeling is soms geen ontwikkeling.

Stap 2: Actief testen en monitoren van systemen op duurzaamheidsaspecten (dus goed kijken welke duurzaamheidseisen gesteld waren en vervolgens vaststellen of hieraan voldaan is)

Toch denk ik dat je er daarmee niet zult zijn. Want op het gebied van duurzaamheid moet je heel breed denken. Bijvoorbeeld: een IT-systeem dat zelf niet zo heel duurzaam is, kan wel een heel grote bijdrage aan de duurzaamheid van de maatschappij leveren. En omgekeerd, iemand die alleen maar LED-lampen in huis heeft maar wel alle lampen permanent aan heeft staan is niet zo heel duurzaam bezig.

Hopelijk heb je hiermee wat extra inspiratie om ook zelf (zakelijk of privé) met dit onderwerp aan de gang te gaan. En als je trouwens dacht dat dit een nieuw onderwerp is, kijk dan eens naar deze blog uit 2009 (13 jaar geleden!) http://funtestic.blogspot.com/2009/02/sustainability-testing.html. Onze TestNet collega Nathalie was haar tijd ver vooruit.

Ik wens je een duurzame toekomst!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *