NieuwsMagazine

Een nieuw jaar, een nieuw begin

Auteur: Rob van Steenbergen ● redactie@testnet.org
25062013 foto Robvs2
Vreemd eigenlijk, hoe we met zijn allen hebben afgesproken dat er een dag is waarop we opnieuw beginnen te tellen. Niet alleen kalenderdagen, maar ook budgetten worden opnieuw ingesteld, we moeten een keuze maken voor een nieuwe zorgverzekering, projecten worden opnieuw opgestart, we hebben goede voornemens om fris te herstarten. De reset knop is weer ingedrukt. Als je weer naar je werk gaat, is er wel wat opwinding, even iedereen een goed Nieuwjaar wensen, wellicht een klein toespraakje, gebak! Misschien zelfs een klein Nieuwjaarsfeestje.
champagneWeer aan het werk
Is er veel veranderd op je werk? Waarschijnlijk is voor de meeste mensen het werk hetzelfde als een week geleden. We zijn weer druk met de waan van de dag. Maar ook een nieuw begin went snel, want we zijn in de IT aardig wat gewend; een nieuw project, een nieuw team, opnieuw je testgevallen uitschrijven, alle automatische scripts weggooien en opnieuw beginnen, een nieuwe teststrategie opstellen, een andere manier van testen aanleren, jezelf opnieuw uitvinden… Wacht even, dat klinkt niet allemaal even logisch: het weggooien van al je automatische testscripts, of een andere manier van testen aanleren zijn toch al wat zaken waar je wellicht niet eens aan denkt in je normale werkleven.
Stil staan
Toch is het goed om hierbij stil te staan, want de wereld verandert constant. Zeker in de IT en dat geldt ook voor testen. Het ‘testen van gisteren’ is niet meer hetzelfde als het ‘testen van morgen’. We worden ertoe gedwongen om te veranderen. Mijn persoonlijke reis door de testwereld sinds (tja) 1996 is er één van constante verandering. Ik heb mijzelf en mijn manier van werken zo vaak veranderd dat ik daar wellicht maar eens een blog-serie van moet maken. Van junior tester, naar testautomatiseringspecialist, naar testcöordinator, testmanager, toen weer tester in een compleet andere wereld die ‘Agile’ genoemd wordt. Van ‘procesgedreven’, ‘resultaatgedreven’ naar ‘op principes gebaseerde manier van werken’.
Soms ben ik onbewust veranderd, soms bewust, maar altijd gedreven door vernieuwingen in de wereld. Logisch natuurlijk. Als je niet meegaat met de wereld, ben je al snel een ‘dinosaurus’. En daar zijn alleen nog maar fossielen van over.
Niet één manier van testen
Wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat er niet één manier van testen is. Testen is niet in één standaard proces te vatten en iedere tester heeft (bewust of onbewust) zichzelf een eigen manier van testen aangeleerd. Ik ben zelf een ‘Just in Time’ tester, waardoor mijn flexibiliteit in het uitvoeren van mijn werk zeer hoog is. Ook dat zal ik nog een keer in een blog uiteenzetten. Wat is jouw stijl? Heb je er wel eens aan gedacht dat je een eigen stijl van testen hebt? We zijn allemaal andere individuen en we werken allemaal op een andere manier. Net zoals een programmeur, designer, ontwerper, manager of elk ander mens. Als je je daar bewust van bent, kan je wellicht met anderen delen hoe jij je werk aanpakt en andere testers helpen zichzelf te vernieuwen. Door van andere testers te horen hoe zij werken, werkt dat twee kanten op.
Niet veranderen. Vernieuwen!
En nu hoeft vernieuwen niet gelijk te betekenen dat je de wereld opnieuw moet uitvinden. Een voorbeeld: bij de teammindmapwereldkampioenschappen testen in Duitsland, waaraan ik heb meegedaan, hadden wij als team drie uur getest, in ‘sprints’ van dertig minuten. Na elke dertig minuten kwamen wij bij elkaar bij ons ‘scrumboard’. Het scrumboard was een flipover, niet met taken en lanes, maar met een mindmap die we gebruikten om de aanpak richting te geven. Het gebruik van een mindmap is voor mij niet nieuw, ik gebruik de tool dagelijks en ook om samen zaken door te spreken. Wat nu wel nieuw was, was het écht fysiek op een bord te tekenen en te gebruiken voor onze ‘standups’. Dat hadden we als team ontwikkeld in het afgelopen jaar. Voor veel testers is dit wel iets nieuws en op deze manier wordt het nauwelijks gebruikt. Maar op zo’n manier kan je wel laten zien hoe je met dit soort zaken omgaat en hoe andere testers hier ook weer ideeën uit kunnen krijgen. Soms moet je experimenteren om tot dit soort ideeën te komen.
Vergeten en herstarten?
Misschien kan je beginnen door je manier van werken te ‘vergeten’ en eens te proberen om heel anders te gaan dobbelstenentesten. Voorbeeld: normaal volg je de testgevallen van A tot en met Z voor elke testrun, maar wellicht kan je morgen een paar dobbelstenen gooien om te bepalen waar je begint met testen. Dat is een vreemd, eng idee en ook raar, maar wellicht leidt dat tot vernieuwende inzichten.
En echt vergeten kan je natuurlijk niet. Als je een andere aanpak probeert, zal je toch je ervaringen uit het verleden gebruiken, wat goed is. Tevens leidt het zeker tot een inzicht die je niet had gekregen met het motto ‘doorgaan en veranderen’.
Goed
Poeh, moeilijk onderwerp en lastig om kort te houden voor zo’n blog. Maar toch wil ik afsluiten met iedereen een goed en vernieuwend 2017 te wensen! Ik hoor graag van je. Wellicht via een blogpost over je persoonlijke ervaringen of in een gesprek bij een testcongres of meetup. Tot dan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *