Door Tjeert-Jan Vaatstra ● tjvaatstra@it-test.nl
De dag eindigt met een lezing van Jan Willem Alphenaar, waarin het gebruik van multimedia centraal staat. Een tip van Jan Willem is regelmatig te bloggen, gratis informatie weg te geven en artikelen te posten via Linkedin. Komt dat even mooi uit, want eerder deze dag heeft de winnaar van het Nederlands Kampioenschap testen, Rob van Steenbergen, mij gevraagd een verslag te maken van de bijeenkomst.
Allereerst de complimenten voor de organisatie en de sponsoren. Het was goed georganiseerd en de verzorging van de inwendige mens was voortreffelijk. Verschillende presentaties konden worden bezocht. Degene die ik heb bezocht werden, op één presentatie na, op professionele manier gepresenteerd.
Julian Harty – Mobile Testers Guide to the Galaxy
Julian Harty beet als spreker het spits af. Een kundige man, die de ins en outs van het testen van mobile apps in 50 minuten probeerde uit te leggen. Vooral Apple heeft een verwerkingstijd van zes weken om software live te zetten. Daarbij is het dus extra belangrijk dat de software van tevoren goed getest wordt, want als je er bij live zetten van de software achter komt dat er toch een bug in zit en je lost deze dan binnen een uur op, dan duurt het vervolgens nog zes weken voordat de bevinding mag worden gepubliceerd. In de tussentijd kan er dan zeer vaak één ster als waardering worden gegeven en vervolgens is er niemand meer die de app zal aanschaffen.
Gerlof Hoekstra – The future of testmanagement – Expect The Unexpected
De volgende spreker, Gerlof Hoekstra, heeft op zeer entertainende wijze een presentatie gehouden. Zijn visie is om op een wat mindere strikte manier met het testproces om te gaan. Daarmee bedoelt hij dat het over het algemeen niet handig is om een testaanpak van meer dan veertig kantjes te schrijven en deze in beton te gieten en niet van de aanpak af te willen wijken. Net als Dr. Who zou je op basis van een compact en flexibel plan vol enthousiasme en vindingrijkheid met het testen moeten slagen. Gaat iets anders dan verwacht, pas dan je strategie aan en verzin samen met jouw ‘slimme’ metgezellen een doortastende aanpak. Ik heb me bij Gerlofs verhaal geen minuut verveeld.
Teade Punter – How to integrate & test high tech systems in 2020
Anders was de presentatie van Teade Punter. Het onderwerp integrale test is heel boeiend en ook belangrijk. Je ziet namelijk vaak genoeg dat bij het integreren van de verschillende onderdelen er fouten aan het licht komen. Het voorbeeld van Teade, een vliegtuig, is heel sprekend. Met één vleugel op zich kun je nog niet vliegen, maar met alle onderdelen samen zou dat wel moeten kunnen. Graag had ik tips gehoord hoe een goede integrale test opgezet zou moeten worden, zodat bevindingen in een vroeg stadium aan het licht komen.
Bart Vrenegoor – Problemen, een tester heeft geen problemen
Bart Vrenegoor is een spreker die is geïnspireerd door Bertholt Gunther (van de Ja, maar sessies). Bart is een zeer goede presentator en de voorbeelden van andere zienswijzen op ‘problemen’ in het testvak vond ik boeiend.
René Tuinhout – Your passion starts today
René Tuinhout heeft op vermakelijke manier aangetoond dat het verkrijgen van een partner met de juiste testtechniek te doen is. Het resultaat is dat hij na vele mislukkingen op het amoureuze pad uiteindelijk getrouwd is. Daarbij heeft hij veel geleerd over wel en niet geschikte testtechnieken, miss world en in de loop van de tijd wijzigende requirements.
Jan-Willem Alphenaar – Why you need ambassadors
Zoals aan het begin van het verslag is te lezen, eindigde Jan Willem Alphenaar de dag met een interessante lezing. Hij strooide met diverse namen van sites: kickstarter, webwereld, webcasting, slideshare, edemy, smilstree, dream or donate, bitcoin, caretogether, ways en peerby. Dit waren websites die handig kunnen zijn om of geld, kennis of goederen te ruilen. Volgens Jan Willem heeft de ‘crowd’ de toekomst. Toets maar eens enkele namen van de sites in en wellicht zie jij ideeën om een nieuwe weg in te slaan.
Testlab
Naast alle presentaties was er ook een testlab door KZA ingericht, waarbij een spel getest kon worden. Dit was een spel met vijf stenen waarin een LCD-scherm was gemonteerd. Door elk van de stenen wordt een letter getoond en het doel van het spel was zoveel mogelijke woorden te maken binnen een bepaalde tijd. Degene die de beste testaanpak heeft geschreven krijgt een versie van het spel thuis gestuurd. Ik wacht in spanning af…
Ook waren er diverse testopstellingen, waarbij je zelf kon gaan testen, waaronder een rijdende robot, die reageerde op kleurtjes.
Afsluiting
Na het afsluitende praatje was er volop gelegenheid om te netwerken tijdens de borrel. De meeste mensen die ik heb gesproken vonden het een goed georganiseerde dag met interessante sprekers.