NieuwsMagazine

Een voorbeeld voor testers

Auteur: Rik Marselis ● rik@marselis.eu

Redactie: Frits van Iddekinge en Paul Beving

Wat was het vroeger toch makkelijk hè, geen gedoe over privacy, gewoon allerhande live data en echte links en zo gebruiken bij het testen… Dit is iets wat ik sommige mensen van mijn generatie (ja sorry, IT-opa spreekt) wel eens hoor verzuchten. Zelf gebruik ik al decennialang synthetische data (Micky Mouse was een tijdje heel populair) waar dat maar mogelijk was. Maar er was wel regelmatig discussie, waarom moeilijk doen, en welk risico lopen we nou helemaal. Ik zal je hier niet vermoeien met de antwoorden die ik op basis van jarenlange ervaring paraat heb van wat er allemaal mis kan gaan.


Vandaag de dag zijn er gelukkig duidelijke regels. Met de opkomst van Generative AI wordt de toepassing daarvan alleen maar belangrijker. Dus geen productiedata en productievoorbeelden gebruiken. Maar wat moet je dan? Op dit punt is GenAI zowel een vloek als een zegen. Een vloek omdat als je zeker wilt weten dat gevoelige data uitlekt je het gewoon in ChatGPT en dergelijke moet invoeren (doe dat dus nooit!). Maar ook een zegen omdat diezelfde Large Language Models best heel goed en behulpzaam zijn in het genereren van synthetische data. Schrijf een mooie prompt (gebruik daarbij bijvoorbeeld het www.craftingaiprompts.org framework) en je hebt zo een overvloed aan zinvolle en veilige data.

Maar je hebt ook wel eens andere dingen nodig. Bijvoorbeeld een website. En recent sprak ik met enkele collega’s over de noodzaak om zelf even een URL te regelen (dus een domeinnaam registeren) om over een fake website te kunnen beschikken. Daarop kwam onze stagiair ertussen (over generaties gesproken) met de, voor hem heel simpele, vraag ‘Maar waarom gebruiken jullie www.example.com dan niet?’. Huh, wat… Toch mooi dat een IT-student aan mij als IT-er met ruim vier decennia ervaring moet uitleggen dat er gewoon al lang websites bestaan voor dit doel. Wist jij dit?

Een snelle inventarisatie leverde mij op dat je in ieder geval example.com, .net, .org en ook .nl hebt. Allemaal vrij te gebruiken, bijvoorbeeld in een testgeval. En je kunt het ook voor e-mailadressen gebruiken. Als je er namelijk een e-mail heen stuurt, dan krijg je een andere foutmelding dan bij een niet bestaande domeinnaam of bij een e-mailadres dat niet voorkomt in een wel bestaand domein. De foutmeldingen zijn namelijk:

  • Niet bestaand adres op bestaand domein: Recipient address rejected: User unknown;
  • Niet bestaand domein: Failed – DNS error: Permanent DNS error resolving XDOMAIN;
  • Email op example.com domein: Failed – DNS error: Recipient address has null MX.

Dus ook voor dummy e-mailadressen is dit reuze handig. Als je dit al wist, prima, ga zo door. En anders heb je een extra voorbeeld om te gebruiken en je tests nog beter te maken.

Ik wens je een gelukkig, gezond en hoog-kwalitatief 2024!

Rik Marselis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *