Auteur: John Kronenberg ● John.Kronenberg@closesure.nl
Inleiding
Het afgelopen jaar heb ik een aantal artikelen geschreven waarin ik heb aangegeven dat de traditionele testers technischer moeten worden om ook in de toekomst voor opdrachten gevraagd te worden en waardevol te zijn in ons vakgebied. Ik heb daarop van meerdere kanten de vraag gekregen welk advies ik ze geef om de groei naar technische tester te bewerkstelligen. In reactie daarop geef ik hieronder een aantal tips om van een traditionele tester op te schuiven naar een technische tester. Met deze opsomming van tips probeer ik niet de originaliteitsprijs te winnen. Dit zijn gewoon tips die mij persoonlijk hebben geholpen om beter te worden in ‘de techniek’. Ik hoop dat jullie er je voordeel mee (kunnen) doen.
Interesseer je in techniek
Deze tip lijkt een open deur te zijn, maar veel testers hebben deze mindset niet. Geïnteresseerd zijn in techniek betekent wat mij betreft dat je actief op zoek gaat naar antwoorden op vragen als:
– Hoe werkt e-mail op technisch niveau?
– Wat zijn Rest API’s?
– Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?.
Hoor je voor jou een onbekende technische term op de werkvloer, noteer de term en Google er dan op een rustig moment naar. Probeer de term te doorzien en verbanden te leggen. Je zult zien dat als je met de nodige interesse de techniek benadert, het kwartje uiteindelijk gaat vallen.
Leer een programmeertaal
Heel simpel. Leer een programmeertaal. Python wordt door velen als een makkelijke instapprogrammeertaal gezien. Het leren van Python of ieder andere programmeertaal, kan tegenwoordig prima met een MOOC. Ook kun je bijvoorbeeld een online training bij Udemy kopen. Regelmatig zijn er online wedstrijden waarbij deelnemers worden uitgedaagd om technische problemen in hun favoriete programmeertaal op te lossen. Daag je uit om aan zulke wedstrijden mee te doen.
Wat mij betreft is programmeren voor 80% weten wat je wilt en kunt programmeren (voorbereiding) en 20% hoe je met de programmeertaal kunt programmeren (uitvoering). Mijn ervaring is dat als je één programmeertaal echt goed kent, je alle programmeertalen onder de knie kunt krijgen. Je rol als tester wordt zoveel effectiever als je in staat bent om programmacode te lezen en om simpele functies, in welke programmeertaal dan ook, te kunnen schrijven.
Verdiep je in de techniek op je project
Dit is ook wellicht een open deur. Vraag op je project uitleg van de developers en technische testers over de pipeline, welke tools worden gebruikt? Hoe hangen deze tools met elkaar samen? Hoe wordt software op de verschillende omgevingen in de OTAP straat gedeployed? Hoe configureer je die tools? Heb je daar kennis van een specifieke programmeertaal voor nodig? Ook hier geldt weer: termen, tools et cetera waar je meer over wilt weten. Schrijf ze op en Google er later naar. Probeer de logica van de pipeline te doorzien.
Doe een online training en ga naar meetups
Er zijn verschillende technische trainingen online te volgen en vele kun je afronden met een certificaat. Naast dat het een goede manier is om kennis eigen te maken, is het ook leuk en modern.
De laatste jaren worden overal in het land zogeheten meetups georganiseerd. Zoek op https://www.meetup.com/nl-NL/ een bijeenkomst uit die je interesse heeft en haal (en deel) er je kennis.
Discussieer met developers inhoudelijk over bugs
Veel testers schrijven bug reports waarin alleen het symptoom van een gefaald testgeval beschreven staat. ‘Ik heb de volgende stappen uitgevoerd, ik had x als uitkomst verwacht, maar ik krijg foutmelding y’. In de meeste situaties is dit voor een developer een prima vertrekpunt om een defect op te lossen. Je kunt als tester effectiever zijn door met developers ook over de oorzaak van de bug te hebben. Probeer helder te krijgen wat de root-cause van de bug is. Zie je verbanden met andere, eerdere bugs? Was het een bug die is geprogrammeerd? Is het infra-gerelateerd? Wat kun je van de bug leren? Kortom, probeer ook hier de techniek niet te mijden, maar omarm het.
Zoek een technische hobby
Sinds een jaar of tien zijn de Single Board Computers erg populair. Aangejaagd door de populariteit van de Raspberry Pi hebben veel hobbyisten en dus ook veel technische testers, waaronder ik, een Single Board Computer in huis gehaald. Deze SBC’s draaien over het algemeen op een Linux distro en ze zijn ideaal om bijvoorbeeld je eigen server te draaien. Kortom, je kunt je eigen projectjes kiezen. Zo kun je een SBC gebruiken om je eigen Mediawiki op te zetten, of je gebruikt hem om je eigen DNS Server met filteringsmogelijkheden (bijvoorbeeld Pihole of Adguard Home voor de ingewijden) te creëren. Wil je je eigen multiroom soundsystem? Installeer PiCorePlayer op je Raspberry Pi (en koop er je eigen DAC bordje bij voor het verbeteren van het geluid). Voor ieder wat wils, want er zijn tal van mogelijkheden.
Door je Single Board Computer zelf in te richten en te beheren doe je ontzettend veel kennis op. Veel van deze opgedane kennis kun je ook aanwenden in je technische testopdrachten. Om bijvoorbeeld een SBC te beheren heb je kennis nodig van de Command Line Interface, je leert linux en je weet hoe je in VIM een tekstfile kunt wijzigen. Kennis die ik in ieder geval binnen mijn technische testopdrachten regelmatig gebruik.
Conclusie
Het doorgroeien van een traditionele tester naar een technische tester is in de basis niet moeilijk. Het kost wel heel veel inspanning. Je zult veel tijd moeten investeren om je deze kennis aan te leren. Investeer die tijd in je projecten, doe (online) trainingen en probeer bovenal de kennis op een voor jou, interessante manier eigen te maken. Dan zul je zien dat iedere traditionele tester het zijn van een technische tester in zich heeft.
Je moet er maar net zin an hebben. Daar wordt niet op ingegaan.