NieuwsMagazine

Interview met Rik Marselis

Door Jan Hertogh

Rik, niet alle leden zijn al zolang bij TestNet als jij en ik. Voor de nieuwere leden: wie is Rik?
Ik ben 56 jaar oud en werk al sinds 1980 in de IT. Voor de jongere TestNetleden: dat was in de tijd van de ponskaarten en nog voor de introductie van de pc. Achttien jaar jong ben ik destijds begonnen als COBOL programmeur en leerde toen al dat een programma niet af is zonder een bijbehorende testset! Het testen zat er dus al vroeg in. En dat is zo gebleven. Inmiddels ben ik twintig jaar werkzaam als professioneel testconsultant waarvan de laatste ruim tien jaar bij Sogeti.

Je gaat stoppen als voorzitter van de Vereniging TestNet. In mijn persoonlijke beleving ben jij al voorzitter zolang ik me kan herinneren. Hoe lang ben je al voorzitter?
Sinds 2014, dus ik ben al vijf jaar voorzitter, daarvoor was ik vier jaar bestuurslid met de portefeuille evenementen en daaraan voorafgaand was ik al sinds 2003 lid van de evenementencommissie. Dus ik ben al ruim vijftien jaar bezig met de thema-avonden en evenementen.

Welke zaken hebben jou als voorzitter in beslag genomen de afgelopen jaren? Waar kijk je met trots op terug?
Het meest trots ben ik iedere keer als we aan het borrelen zijn na afloop van een voorjaars- of najaarsevenement. Het is zo mooi om te zien dat vele honderden vakgenoten heerlijk bezig zijn met kennis opdoen, kennis uitwisselen en ook gewoon gezellig samenzijn en bijpraten met oude bekenden.
Verder vind ik de thema-avonden altijd een genot. Zoveel verschillende onderwerpen heb ik in die vijftien jaar zien passeren. Het onderwerp Agile is bijvoorbeeld van iets nieuws via een hype naar iets gewoons of al bijna weer ouderwets gegaan. En het onderwerp Cloud hebben we nog eens als evenement-thema gehad met ‘roze wolk of gebakken lucht’, oordeel zelf wat het geworden is.
Maar ook met de werkgroepen hebben we mooie dingen bereikt. Persoonlijk was ik betrokken bij de whitepaper ‘De kwaliteitsregisseur’ die best impact op het testvak in Nederland heeft gehad. Er zijn bijvoorbeeld al minimaal twee boeken uit voortgekomen.

Hoe kijk jij op dit moment naar TestNet ? Waar wil TestNet in de komende jaren naar toe? Wat wil TestNet zijn, enerzijds voor de leden en anderzijds naar buiten ?
Naar mijn mening heeft TestNet nog steeds een ijzersterk concept. Maar het bestuur is wel aan het kijken hoe een jongere doelgroep meer betrokken kan worden. Want we zien dat de gemiddelde leeftijd van bezoekers van evenementen hoger wordt. Aanvulling met jonge mensen is zeker gewenst. Misschien moeten we de bestaande zaken aanvullen met nieuwe zaken zoals meer interactie via internet.

We zien je ook heel vaak met een enorme toeter van een fotocamera rondlopen. Is fotografie een hobby van je ?
Ik vertel altijd dat ik twee hobby’s heb, testen en fotograferen, en op een TestNet evenement komen deze hobby’s samen. Daarnaast heb ik zeker in de periode dat ik zelf nog niet zo veel op de internationale podia stond veel nuttige contacten gelegd door de foto’s die ik tijdens testconferenties maakte op te sturen naar de testvakgenoten die ik zag spreken. Daardoor hadden we de volgende keer wat om over te praten en dan is het toch net weer even makkelijker om eens door een selectieprocedure heen te komen.
Daarnaast zijn sommige foto’s ook een handig geheugensteuntje, want als iemand een ingewikkelde plaat laat zien dan kan ik dat even snel vastleggen (en veel scherper dan met de camera van een mobieltje).
Maar het meest belangrijke vind ik dat mijn foto’s anderen de mogelijkheid geven om mee te genieten van een evenement waar ze zelf niet bij konden zijn.

Wat is eigenlijk de reden dat je gaat aftreden ?
Toen ik vijf jaar geleden aantrad als voorzitter heb ik al gezegd dat ik geen nieuw record wilde vestigen. Martin Pol is vijf jaar voorzitter geweest, Bob van de Burgt zelfs zes jaar. En niemand heeft tot nu toe langer dan negen jaar in het bestuur gezeten. Maar getallen zijn niet de enige reden. Zo’n bestuursrol kost best wat tijd en energie (al levert het ook veel op!) en met het ouder worden van mijn ouders en schoonouders merk ik dat de mantelzorg zoveel beslag op mij legt dat ik het bestuurswerk liever even op een laag pitje zet. Je moet weten dat ik voordat ik in het TestNet bestuur kwam al zes jaar in het bestuur van de BNTQB zat, en daarvoor ben ik negen jaar penningmeester van de ouderraad van de school van mijn kinderen geweest. Dus al met al zit ik al bijna vijfentwintig jaar in besturen.
Maar ik ga TestNet zeker niet helemaal verlaten. Ik blijf nog actief lid van de werkgroep AI&Testen en ik zal ook een regelmatige bezoeker blijven en daarbij mijn camera nog wel eens meenemen.

Hoe gaat de verkiezing van de nieuwe voorzitter in zijn werk? Kan in principe ieder lid zich aanmelden?
De voorzitter wordt indirect gekozen. Het gaat zo: ieder lid van de vereniging kan in geval van een vacature in het bestuur zich melden. Het bestuur doet een voorselectie en stelt die voor aan de Algemene Leden Vergadering. Daar wordt een nieuw bestuurslid gekozen door de leden.
Vervolgens (zo staat in onze statuten) kiest het bestuur uit haar midden een secretaris, penningmeester en voorzitter.
Toen duidelijk werd dat ik zou terugtreden hebben we in het bestuur openhartig besproken wie interesse hadden om voorzitter te worden. Uiteindelijk hebben we vastgesteld dat Ruud Teunissen de juiste kandidaat was om voorzitter te worden. Zijn benoeming zal tijdens de Algemene Leden Vergadering op 20 maart 2019 plaatsvinden.

Wat zou je deze nieuwe voorzitter alvast willen meegeven?
Geniet van het enthousiasme van de leden en zet samen met de vele vrijwilligers het mooie werk van onze vereniging voort!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *