Auteur: Kees Blokland ● kees.blokland@polteq.com
Op hoog niveau besluit men ‘We gaan Agile!’. Hoe organiseer je dat dan als de Product Owner en de Business Analist in de VS zitten, de ontwikkelaars in India en de testers in China? Het eerste wat in je opkomt is ‘Mission Impossible’. Er is echter meer mogelijk dan je in eerste instantie zou denken. Een Kees-study op een casus uit de praktijk.
Testen en softwarebouw zijn uitbesteed naar Azië en er waait een frisse ‘Agile/scrum wind’. Het testteam past zo goed en zo kwaad als het gaat Agile practices en Scrum toe. In het plaatje hieronder staat de organisatie getekend. Het testteam bestaat uit ervaren testers die ook allemaal bijdragen aan testautomatisering.
Aan het eind van de middag bespreken ze voortgang en issues in een stand-up meeting. De test lead fungeert als scrum master voor het testteam en is linking pin naar een ‘scrum of scrums (SOS)’ met de andere disciplines. De SOS spreekt elkaar minimaal twee keer per week (’s nachts voor de team leads van test en development…). Dat is natuurlijk allemaal niet volgens het boekje, maar gezien de wereldwijde spreiding van de teams niet verkeerd bedacht. Belangrijk nadeel is zichtbaar in de plaat: de communicatie tussen de disciplines verloopt niet face-to-face, met alle beperkingen van dien. Men profiteert echter wel van een product owner die zich alert en toegankelijk opstelt en van het werken in driewekelijkse sprints.
Stagnatie
Moet men zich neerleggen bij de stagnatie in de verdere ontwikkeling van agile/scrum in de context van het gedistribueerde team? Wat laat men hier ‘liggen’? Welke potentiële benefits blijven onbenut als men deze status quo als hoogst haalbaar acht en niet verder gaat met het doorvoeren van Agile/scrum praktijken? Twee analyses.
Analyse 1
Welke Agile principles worden geraakt doordat het team niet bij elkaar zit? Hiernaast mijn inschatting; vet-rood betekent: erg lastig te realiseren; gewoon rood betekent: nadelig beïnvloed. Kortom, het ‘Agile feestje’ wordt behoorlijk verstoord en er ligt veel winst in het verschiet als men toch een manier vindt om de nadelen van de verschillende locaties te compenseren.
Analyse 2
Als we meer specifiek naar testen kijken, dan blijft er een serieus aantal nuttige practices buiten bereik. Hiernaast het resultaat van een project assessment met een test improvement model gericht op testen in Agile context. Elk donkerblauw vakje geeft aan dat men een bepaalde practice toepast.
Elk open vakje representeert potentie voor groei. Daaronder dezelfde plaat, maar nu in rood afgeplakt welke groeimogelijkheden worden ‘gehinderd’ door de verdeling van de disciplines over verschillende locaties.
Een paar voorbeelden van practices achter de rode vlakjes die lastig zijn te realiseren:
- het integreren van testsoorten binnen het team (unit test/systeemtest/acceptatietest);
- het paarsgewijs werken tussen teamleden (zoals tester/developer);
- het begroten en plannen op teamniveau in plaats van per discipline;
- wederzijdse ondersteuning van de disciplines.
Communiceren, communiceren
Wat kan het testteam doen om toch een greep te doen naar het schijnbaar onbereikbare? Dat kan door de communicatie en de mogelijkheden zover op te krikken dat men het samen op één plaats zijn zo goed mogelijk simuleert. Het begint met het inrichten van een videoverbinding die altijd aan staat. Een ‘raam’ tussen locaties. Tijdens de daily stand-up staat het raam open: dan hoort en ziet men elkaar en krijgt ook de zo noodzakelijke non-verbale component van de communicatie mee. Maar ook op andere tijdstippen van de dag is de videolink een toevluchtsoord voor teamleden die even wat met elkaar willen bespreken, eventueel met een hoofdtelefoon op om de anderen niet te storen. Het storyboard is een tweede scherm dat iedereen met elkaar deelt en de laatste ‘roddels’ toont zoals bugs die nog niet zijn opgelost of details over een user story die iedereen even moet weten. Als vervolgens alle teamleden op een WhatsApp-groep of WeChat-groep zijn aangesloten en die gaan gebruiken voor het delen van vragen en antwoorden dan wordt het langzamerhand mogelijk voor de groep om tot self-managed, multi-disciplinair team uit te groeien! Daarmee is, ook wanneer de teams verspreid zitten, aanzienlijk meer rendement uit Agile/scrum practices te halen.
(Bijzonder veel dank aan mijn collega’s voor de voorbeelden van succesvolle communicatie in gedistribueerde, Agile teams, die zij in hun dagelijkse praktijk in werking zien!)