NieuwsMagazine

Kwaliteitsmaatregelen in soorten en maten

Auteur: Rik Marselis ● rik@marselis.eu

Redactie: Kimberly Snoyl en Paul Beving

Welke kwaliteitsmaatregelen ken jij zoal? Noem er eens een paar?

Testen, ja zeker. Reviewen, ook. Pair programming, prima. En ehhhh…..

Als ik deze vragen aan de gemiddelde IT’er stel, dan houdt het al snel op na een paar voorbeelden. Maar als we er wat langer over doorpraten, gaat het los en blijken er eigenlijk heel veel verschillende kwaliteitsmaatregelen te zijn. Verdeeld over drie groepen.

In deze column neem ik je graag mee door deze drie groepen en waarom het in de hedendaagse IT-delivery modellen belangrijk is om hier op een doordachte manier mee om te gaan. Zodat we het juiste kwaliteitsniveau kunnen realiseren (en met het ‘juiste’ bedoel ik niet per definitie het hoogste kwaliteitsniveau, want soms is middelmatige kwaliteit op het goede moment veel beter dan perfecte kwaliteit te laat!).

Drie groepen kwaliteitsmaatregelen

Kwaliteitsmaatregelen hebben verschillende doelen. Van oudsher zullen wij, als TestNetters, al gauw als eerste aan testen denken, een (groep van) kwaliteitsmaatregel(en) met als doel vast te stellen wat het kwaliteitsniveau is. Maar je bent het met me eens dat IT-delivery teams al veel eerder moeten beginnen met zorgen voor kwaliteit, toch? Daarom zijn er ook kwaliteitsmaatregelen die zich richten op het inbouwen van kwaliteit. En als je IT-systeem eenmaal draait, moet ook nog zorgen dat de kwaliteit op peil blijft.

Dus er zijn drie doelen. We kennen deze drie groepen als ‘Preventief, Detectief en Correctief’. Eigenlijk vind ik dat wat negatief gedacht, want deze termen redeneren vanuit het bestaan van fouten, namelijk het voorkomen van fouten, het opsporen van fouten en het repareren van fouten. De positieve draai die ik er graag aan wil geven is deze:

  • Preventieve kwaliteitsmaatregelen richten zich op het inbouwen van de juiste kwaliteit;
  • Detectieve kwaliteitsmaatregelen richten zich op het vaststellen/meten van het kwaliteitsniveau (en dat vergelijken met het gewenste kwaliteitsniveau);
  • Correctieve kwaliteitsmaatregelen richten zich op het verhogen van het kwaliteitsniveau.

Op deze manier kiezen we een positieve insteek, kwaliteitsmaatregelen worden ingezet om samen het juiste resultaat te bereiken.

Quality engineering strategie

Hoe verdeel je de energie van jouw cross-functionele Agile team over de verschillende kwaliteitsmaatregelen? Dat doe je met de ‘quality engineering strategie’. Quality engineering is de term die we tegenwoordig gebruiken voor alles dat te maken heeft met het zorgen dat IT-producten met de juiste kwaliteit worden geleverd. Testen is daar zeker onderdeel van, maar het is veel breder dan dat. We nemen voor de quality engineering strategie de welbekende teststrategie als vertrekpunt. Een teststrategie richt zich vooral op het toewijzen van detectieve kwaliteitsmaatregelen (zoals statisch – en dynamisch testen), maar ook (zoals in TMAP beschreven) op de ‘overige kwaliteitsmaatregelen’. Dennis Geurts en ik hebben in onze presentatie op de QX-day verteld hoe wij deze ‘overige’ maatregelen hebben uitgewerkt in de quality engineering strategie, op basis van de op te leveren producten en de daarbij horende kwaliteitsrisico’s. Dit doen we door een keuze voor de juiste kwaliteitsmaatregelen.

Binnen deze column heb ik niet de ruimte om alle (meer dan 70!!) kwaliteitsmaatregelen door te nemen, maar gelukkig hebben Dennis en ik het voor jou makkelijk gemaakt. Want via deze link kun je de template van de quality engineering strategie downloaden, op het derde tabblad van dit Excel-werkboek vind je het overzicht van alle door ons opgesomde kwaliteitsmaatregelen: https://www.tmap.net/media/770

En ik wil zeker niet pretenderen dat dit uitputtend is. Sterker nog, zoals je zult zien is de template versie 0.8, dus nog in ontwikkeling en we roepen jou op om te helpen de lijst verder te vervolmaken. Mail mij gerust!

Wil je weten hoe de quality engineering strategy verder bedoeld is? Kijk dan onze presentatie op Youtube, via deze link:

Veel succes en plezier met quality engineering, fijne feestdagen en een goed begin van 2022!!

Download de gratis preview-versie van het TMAP boek ‘Quality for DevOps teams’ via deze webpagina:

https://tmap.net/book/quality-devops-teams

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *