Door Viviane Peerenboom ● v.peerenboom@testbirds.de
Het worden van een ‘crowdtester’ klinkt erg toegankelijk: iedereen wordt uitgenodigd om tester te worden zodat het crowdtesting bedrijf aan de meest uiteenlopende demografische kenmerken van testers kan voldoen. Is een test van een crowdtesting project ‘kinderwerk’ voor een professionele tester of toch niet?
Zoals een professionele tester aan gaf: ‘I signed up as a crowdtester because I was curious and wanted to know if I could write a report that was good enough.’ Het crowdtesten wordt door deze professional dus gezien als een uitdaging! Goed om te weten, maar laten we ook eens professionele tester met onze onervaren testers vergelijken. Het belangrijkste aspect hierbij is de toegevoegde waarde die een professionele tester met zich meebrengt bij het uitvoeren van een crowdtest. Daarbij staat kennis centraal. Logisch? Cliché? Klopt! Deze kennis zien we op twee verschillende manieren duidelijk naar voren komen: kennis van technische termen en kennis van verwachtingen.
Technische termen
De kennis van technische termen helpt voor een tester bij het daadwerkelijk maken van een (crowd)test, maar de voordelen hiervan komen ook naar voren in de uiteindelijke test resultaten. Omdat de termen voor een professionele tester bekend zijn hoeft er geen ‘extra’ onderzoek naar te worden gedaan, dit helpt de tester om sneller door een test heen te gaan. Daarnaast, als we naar de resultaten kijken, is het voordeel hiervan dat de uiteindelijke resultaten veel duidelijker en vaak ook specifieker zijn. Dit zie je bijvoorbeeld duidelijk in een wat ‘vage’ omschrijving van een onervaren tester bij gebrek aan kennis van de technische termen. Een mooi voorbeeld is het aanleveren van een crashlog. Een professional weet wat dit is en hoe dit aangeleverd moet worden, terwijl een onervaren tester vaak moet opzoeken of moet navragen wat dit is en hoe dit opgestuurd kan worden.
Verwachtingen
Het voordeel van het kennisaspect in de verwachtingen heeft alles te maken met de documentatie van een test. Iemand die ooit zelf bugs heeft moeten oplossen weet hoe belangrijk goede documentatie is. Als een crowdtester moet je namelijk erg precies zijn. Je test in je eigen omgeving en er zit niemand zit naast je om je stappen te volgen, waar dat nog wel het geval kan zijn bij in-house tests. Professionals moeten daarom net zoals onervaren testers zo specifiek mogelijk zijn in het stappen plan van de test dat wordt gerapporteerd. Dit zijn ze misschien nog niet eerder gewend van het laten testen door een collega of computer, maar hierin is het test proces bijna niet te vergelijken. Omdat professionals weten wat voor een soort documentatie het meest waardevol is, hebben ze daardoor ook kennis van de verwachtingen van de uiteindelijke klant van het crowdtesting project. Dit maakt dat de professional in een crowdtest niet verlegen is om de documentatie zo gedetailleerd mogelijk aan te leveren, wat natuurlijk erg prettig is voor de klant.
Wat komt er verder nog bij kijken?
Tot zover klinkt het worden van een crowdtester goed te doen voor een professional. Maar er komt nog wel wat meer bij kijken, wat los staat van het al dan niet ervaring hebben met testen. Ten eerste wordt er flexibiliteit verwacht. Er kan onverwachts een project langs komen dus moet je – als goede tester die je bent – daar wel op in kunnen spelen. Daarnaast is de interesse naar nieuwe software belangrijk. Dit zal voor de professionele tester waarschijnlijk geen probleem zijn, en dat is ook een aspect wat crowdtesten interessant maakt! Om bugs te vinden is er, zoals de professionals waarschijnlijk wel weten, een stukje creativiteit vereist. In alle hoeken en gaten van software kunnen ze voorkomen, dus voor de bug-jacht kan een stukje inventiviteit je al heel ver brengen. Ten slotte vraagt het crowdtesten ook een bereidheid om te leren, in welke vorm dan ook!
Dus: crowdtesten een leuke uitdaging voor de professional? Ik denk van wel!
NieuwsMagazine