Auteur: Rik Marselis ● Rik@Marselis.eu ● @rikmarselis
Tips en trends van EuroSTAR
Begin november werd in Maastricht de EuroSTAR conferentie gehouden, dat is de grootste conferentie voor softwaretesten in Europa. De deelnemers komen trouwens uit de hele wereld, ik heb bijvoorbeeld een Japanner, enkele Koreanen en diverse Chinezen gesproken. Tijdens deze conferentie (waarvan TestNet-evenementencommissielid Ruud Teunissen de programme chair was!) waren er zo’n 40 keynotes, presentaties en workshops, waaronder zeker vijf door TestNet-leden.
Een mooi statement van Rikard Edgren was: ‘Testen is simpel: zoek uit wat belangrijk is en test dat’. Helemaal waar, maar ook wel wat kort door de bocht; er komt meer bij kijken.
Tijdens de sessies die ik bijwoonde, hoorde ik inspirerende verhalen. Wat in veel presentaties terug kwam, was het belang van de rol van de tester: ook al is de toekomst van de functie van tester niet zo zeker, het testvak wordt alleen maar belangrijker.
Een van de boeiende sprekers was Rob Lambert. Hij vertelde over de tien belangrijke gedragskenmerken voor testers. Daaraan wil ik de rest van deze column ophangen met hier en daar verwijzing naar andere presentaties. De vertaling van elk van deze kenmerken is voor mijn rekening 😉 en daaronder verwoord ik wat naar mijn mening de kern bij dat kenmerk is.
- Wees zichtbaar gepassioneerd.
Testers moeten vaak wat extra doen om hun boodschap over te brengen. Dit helpt: toon je passie op een positieve manier, zodat je doelgroep wordt meegenomen in jouw enthousiasme. - Stel je geest agressief open.
Als tester moet je niet zoeken naar bevestiging dat het werkt, maar proberen te bewijzen dat het niet werkt. Als dat niet lukt, dan werkt het dus blijkbaar. - Teken een raamwerk om jezelf heen.
Maak duidelijk wat jouw speelveld is, maar laat het je niet beperken. Je missie is om informatie te verzamelen over kwaliteit en risico’s. Kijk goed wat jouw context is en zorg voor duidelijke doelen die passen bij de situatie. - Zorg dat je weet wat er in je bedrijf speelt.
Wees niet bang voor autoriteit. Mensen hebben veel ervaring, maar niet altijd past die ervaring bij de huidige situatie. Ga daar diplomatiek mee om. Tegenwoordig is de baas niet meer degene met het meeste verstand van zaken, hij moet dienend zijn aan hen die weten waar het over gaat. - Zorg dat je weet wie de klanten zijn.
Testen doe je niet voor jezelf (al is het je hobby 😉 dus is het van belang goed te weten wie zowel intern als extern je klanten zijn. Wat zijn hun kernwaarden? Wat verwachten ze als resultaat van het testen? En, vooral, hoe zorg je dat zij vertrouwen kunnen opbouwen? - Verbeter het proces.
Stilstand is achteruitgang, dus om bij te blijven moet je continu verbeteren, maar wel vanuit het klantperspectief. In zijn presentatie vertelde Geoff Thompson dat mensen en cultuur ‘alles’ zijn voor het proces, die mensen en de communicatie zijn de succesfactoren. - Doe wat je belooft.
Een goede tester zorgt dat zijn tests ‘Beheerst, Herhaalbaar en Gebaseerd op een model van de werkelijkheid’ zijn. Vooraf maak je een plan (hetzij als exploratory charter, hetzij als traditioneel testplan) en achteraf ben je in staat te laten zien wat je gedaan hebt en wat de resultaten waren. Uiteraard is daarbij het meest belangrijk dat je daadwerkelijk inzicht kunt bieden in de kwaliteit en de risico’s zodat ‘de klant’ zijn vertrouwen kan opbouwen. - Communiceer (!!!!)
Testen is een belangrijk vakgebied. Zorg dat vakkennis uitgewisseld wordt. Maak deel uit van de testgemeenschap in jouw bedrijf, maar ook van de testgemeenschap in bredere zin (zoals TestNet!). - Breid je vaardigheden uit.
Diverse sprekers gingen in op het feit dat de hedendaagse tester er niet meer komt met een paar testtechniekjes. Je moet een allround teamlid zijn. Naast de traditionele testvaardigheden heb je tegenwoordig meer bagage nodig, bijvoorbeeld programmeerkennis, requirementskennis, enzovoorts. Door een zinvol aantal vaardigheden te bezitten creëer jij waarde voor de klant. Dan is er nog een mooie toekomst in het testvak voor je. - Wees dapper.
Als de situatie waar je in zit niet ideaal is, hoef je daar niet in te berusten: je mag best de bestaande situatie uitdagen en nieuwe dingen proberen!
Een van de dappere sprekers was Paco Hope, een security expert met cowboyhoed die stelde dat de securitymensen niet de afdeling moeten zijn die steeds roept dat het niet goed is, maar de afdeling die iedereen helpt om de security voor elkaar te krijgen.
Al met al was EuroSTAR weer een prima evenement met diverse interessante en inspirerende inzichten.