NieuwsMagazine

Riks Column – De toekomst van testen

Auteur: Rik Marselis ● Rik@Marselis.eu ● @rikmarselis

TestNet bestaat twintig jaar!! Het testvak is een volwassen onderdeel van de IT. Dus we zijn er. Of toch niet?
Al twintig jaar zien we de testwereld veranderen, zich aanpassen aan de ontwikkelingen in de IT, aan de evolutie in onze maatschappij. En dat stopt heus niet nu onze mooie vereniging twintig jaar bestaat. Maar waar gaat het dan heen met de toekomst van testen? Als je dat wist, kon je voor een dubbeltje de testwereld rond, toch?!
Gelukkig is er wel iets te zeggen over de toekomst van het testvak.
Ten eerste blijkt de uitspraak ‘Testen is dood’ die we een paar jaar geleden vaak hoorden (ook op het TestNet podium) toch niet waar. Momenteel zien we wel dat de functie van tester en test manager minder vaak voorkomt. Maar de vraag naar testvakkennis wordt alleen maar groter. De afgelopen maand alleen al ben ik twee keer door een ontwikkelteam gevraagd om ze te coachen. Want als ze geen tester hebben (zoals het ene team), moeten de teamleden zelf uitzoeken hoe ze de kwaliteit van hun systeem op het juiste niveau krijgen. En als ze wel een tester hebben (zoals het andere team), dan blijkt snel dat die tester zeker niet in zijn eentje al het testwerk kan doen.

Dus conclusie 1: het testvak blijft bestaan, en meer mensen dan ooit gaan het uitvoeren.

Toch zie ik grote veranderingen voor het testvak opdoemen. Bijvoorbeeld door de opkomst van intelligente machines. Voorheen was testen relatief makkelijk, je kon over het algemeen goed voorspellen welke output goed zou zijn en welke output niet. Maar met zelflerende systemen wordt het een stuk diffuser. De output van vandaag is anders dan de output van morgen, maar toch kunnen beiden goed zijn.

Conclusie 2: zelflerende systemen brengen nieuwe uitdagingen voor het testvak.

Gelukkig gaan die intelligente machines ons ook helpen. Bijvoorbeeld door zelf-explorerende test-bots. Lees hiervoor het artikel van Sander Mol en mij in de jubileum-editie van het TestNet Nieuws magazine.

Conclusie 3: zelflerende systemen worden nieuwe hulpmiddelen voor testers!

  • (Er staan trouwens nog vééééél meer bijzonder lezenswaardige artikelen over toekomst en verleden van TestNet en testvak in de TestNet Nieuws, dus download het gelijk van onze website)

In de afgelopen twintig jaar hebben we via de TestNet Nieuws, via de werkgroepen en via de TestNet podia een enorm grote en waardevolle hoeveelheid testkennis in de Nederlandse IT-gemeenschap gebracht. Al die kennis is een prachtige basis voor het verder bijdragen aan fit-for-purpose IT-systemen.

Conclusie 4: Met een solide basis van testkennis en –ervaring en wat vindingrijkheid en doorzettingsvermogen zullen we ook de komende twintig jaar met testen een mooie bijdrage aan de maatschappij in het algemeen en de informatietechnologie in het bijzonder, kunnen leveren!

Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van ons testvak minstens zo zonnig is als de afgelopen 20 jaar, laten we er samen van genieten!! 

één reactie

  1. Hoi Riks,
    Ik zie dezelfde wijzigingen als die je hier benoemt. Ik denk zelf dat inderdaad de test kennis blijft bestaan, maar dat testers zoals ze ooit bestonden als groep langzaam verdwijnen. Ik zie namelijk een trend dat ontwikkelaars zelf de testen opzetten (eventueel met hulp van professionals met test kennis), maar het werkelijk testen van een product door continuous delivery steeds meer gaat afnemen.
    Mijn vraag aan jou is daarom: Hoe is jou kijk op de toekomst van de testers (los van de test vakkennis)?
    Groet, Hiske

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *