NieuwsMagazine

Riks column: vragen, vragen en nog eens vragen…

Auteur: Rik Marselis ● Rik@Marselis.eu ● @rikmarselis

Beste TestNetter,
Stel jij wel eens vragen? In het leven in het algemeen? Als tester in het bijzonder? Als je dit leest is het TestNet voorjaarsevenement net weer achter de rug. Het was vast weer een geweldige conferentie met veel informatie en gezelligheid. Maar gebeurt het jou ook dat tijdens zo’n conferentie heel veel vragen in je opborrelen? Die mooie presentaties en leerzame workshops maken dat je nadenkt over je eigen project. Hoe doe ik zelf eigenlijk zo’n risico-analyse? Kan ik mijn testgevallen ook automatiseren met dit mooie tooltje? Moet mijn product owner zich ook niet eens wat drukker maken over gerealiseerde requirements in plaats van te zeveren over onbelangrijke bevindingen?
Behalve onze onvolprezen TestNet-evenementen zijn er nog veel meer conferenties waar je je testkennis kunt verrijken en je vaardigheden opvijzelen. Zo mocht ik in april deelnemen aan de TestBash Nederland in Utrecht. Een zeer gezellige en inhoudelijk sterke conferentie met enorm veel gepassioneerde testers. Eén van de sprekers (sorry, ik kan me niet meer herinneren wie, als jij dat nog wel weet, geef dat dan even door en dan pas ik deze tekst aan) had een kleine maar grootse observatie: ‘Wij zijn allemaal QA-mensen…’, en wat betekent QA dan? ‘QA is Question Asker!’. Want misschien wel de belangrijkste vaardigheid van testers is vragen stellen. Wat wil de klant bereiken? Wanneer is de klant tevreden? Welke risico’s willen we niet lopen? En nog veel meer…
Op dit punt kunnen we trouwens veel leren van kinderen. Ken jij een kind van een jaar of vijf? Wat vragen die de hele tijd?? ‘WAAROM!!!’ Dit gedrag van vijfjarigen is de basis van de 5-W techniek van root cause analyse. Als je ongeveer vijf keer ‘waarom’ hebt gevraagd, ben je bij de werkelijke oorzaak van een probleem. Stel dat je een foutieve berekening hebt geconstateerd tijdens een test. Op de eerste vraag waarom hoor je ‘foutje in de software’. De volgende waarom levert ‘functioneel ontwerp was niet duidelijk’. Weer waarom en je leert dat er geen tijd was voor refinement van de requirements. De vierde waarom levert je op dat er een enorme tijdsdruk was. En de vijfde waarom geeft de uiteindelijke oorzaak (die helaas al te vaak voorkomt) dat men voor een dubbeltje op de eerste rang wilde zitten en nu de deksel op de neus krijgt. En dat is dan een belangrijke (en niet altijd gewaardeerde) boodschap voor de opdrachtgever. Hopelijk steekt ook die opdrachtgever hiervan op dat hij in het begin wat meer vragen moet stellen…
Dus ik sluit met de oproep: Blijf vragen stellen!! Want jij bent de QA-expert oftewel de expert Question Asker!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *