NieuwsMagazine

Serendipity testing – actief gebruik maken van toeval

Auteur: Rik Marselis ● rik@marselis.eu

Redactie: Frits van Iddekinge en René van Veldhuijzen

Hoe vaak kom jij tijdens het testen van een systeem toevallig een belangrijk probleem op het spoor? Waarschijnlijk best vaak. Terwijl we ons best doen om weloverwogen te werk te gaan zit een deel van de waarde van ons werk in toevalligheden. Hoe zit dat?




Een woord dat al jaren door mijn hoofd speelt is “serendipity testing”. Dat is ooit begonnen door de film Serendipity (2001, met John Cusack en Kate Beckinsale). De inhoud van de film kan ik me niet meer herinneren maar het woord serendipity bleef hangen. Wat betekent het? Zie hier de definitie uit de ‘Penguin dictionary’ uit mijn middelbareschooltijd:
Serendipity: finding valuable things in unexpected places by sheer luck.
Drie belangrijke punten in deze definitie: ‘valuable’, ‘unexpected’ en ‘luck’. Waardevol, onverwacht en toeval/geluk.

Een bekende volkswijsheid is “toeval bestaat niet”. Een andere “toeval moet je soms een handje helpen”. Dus als we bewust serendipity testing willen toepassen, wat moeten we dan doen?
Hier komt Exploratory Testing om de hoek. Exploratory testing is (anders dan error guessing, zie TMAP: Quality for DevOps teams, voor uitleg van het verschil) een aanpak waarbij je niet vooraf testgevallen ontwerpt, maar wel vooraf nadenkt waarover je informatie wilt verzamelen, dat weer samenhangt met wat voor waarde de klant nastreeft.
Op de exploratory charter beschrijf je de scope en de testideeën. Daarmee kun je het toeval een handje helpen. Je gaat namelijk bewust op een bepaalde plek bepaalde dingen uitproberen. En dan is de kans groot dat je stuit op waardevolle informatie op onverwachte plaatsen. Is dat dan toeval? Of heb je het toeval een handje geholpen?

Mijn tip: help het toeval een handje door exploratory testing gestructureerd aan te pakken, met charters, testideeën en het bijhouden van een log (download de template van www.TMAP.net!). Dan pluk jij de vruchten van “Serendipity testing”!!

Ik wens je veel waardevol geluk.

Rik Marselis

P.S. 1: Nadat ik deze column af had vond ik op internet dat Rikard Edgren al in 2016 hetzelfde onderwerp onder de aandacht heeft gebracht, ik kan je zijn webinar aanbevelen: https://huddle.eurostarsoftwaretesting.com/resources/people-skills/good-testers-are-often-lucky-using-serendipity-in-software-testing/

P.S. 2 (disclaimer): Bij het schrijven van deze column is géén kunstmatige intelligentie gebruikt (ik ben er graag transparant over of ik wel of niet AI gebruik 😉 ).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *