Auteur: Gilbert Smulders ● gilbert.smulders@viqit.nl
Het is alweer een tijdje geleden dat ik een video review schreef voor het TestNetNieuws. Oorzaak was een wintersportvakantie waarbij ik tot de conclusie kwam dat mijn valtechniek hard achteruit is gegaan. Resultaat was een breuk in mijn schouder. Mijn arm moest in een ‘sling’ en daardoor heb ik ruim twee maanden met één hand mijn werk moeten doen. Je snapt dat mijn typevaardigheden, die toch al niet zo briljant waren, naar een bedenkelijk niveau afzakte. Inmiddels zijn deze typevaardigheden weer ongeveer terug op het oorspronkelijke niveau en van voldoende kwaliteit om weer eens een video review te schrijven. Daarbij ben ik weer teruggevallen op één van mijn favorieten; Joe Colantonio. In deze video geeft hij zijn visie op hoe testautomatisering zal veranderen in 2019.
De spreker
Joe Colantonio is een Amerikaan die tijdens het najagen van zijn droom om een beroemde gitarist te worden tot de conclusie kwam dat hij een softwaretestautomatisering engineer was. Door inzet van zijn creatieve vaardigheden heeft hij verschillende performance- en automatiseringsoplossingen geïmplementeerd bij bedrijven zoals GTECH, OneBeacon, VeriSign en GE. Daarnaast is hij oprichter van de blog joecolantonio.com, de podcast TestTalks en de conferentie Automation Guild. Daarbij probeert hij naar boven te halen waar mensen mee worstelen en welke nieuwe ontwikkelingen er zijn op het gebied van testautomatisering.
De presentatie
Joe begint zijn presentatie met de uitleg hoe hij aan zijn inzichten te komen. Hij bekijkt bijvoorbeeld wat er gebeurt op Google. Maar hij spart ook regelmatig met mensen die spreken op zijn podcasts. Die informatie bundelt hij tot een visie op testautomatisering voor het komende jaar.
De eerste ontwikkeling die hij noemt is uiteraard Artficial Intelligence. Die AI gaat ons helpen om het onderhoud van onze testautomatisering te vergemakkelijken. Onze testscripts falen regelmatig door code wijziging die niet zijn doorgevoerd in de testscripts. AI kan detecteren dat er wijzigingen zijn en wat de aanpassing moet zijn in het testscripts. Daarmee repareert de testautomatisering zich eigenlijk vanzelf. Eén van de experts die hij daar over heeft gesproken is Dan Belcher, medeoprichter van Mabl. Dat is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het gebruik van AI binnen testautomatisering met het ‘auto-healing’ concept.
Een volgende ontwikkeling die hij noemt is de verschuiving van AI vendor test tools naar open-source. Hij trekt hierbij het vergelijk naar de gewone testautomatiseringstools. In het begin waren hiervoor ook alleen de betaalde tools voor beschikbaar. Eigenlijk pas toen Selenium zijn intrede deed, kwamen er steeds meer goede open-source tools. Op dit moment zijn er voor AI testautomatisering nog geen echt goede bekende open-source tools. De verwachting is dat dit de komende paar jaar zal gaan veranderen. Een expert die hij daarover heeft gesproken is al eerder onderwerp geweest van mijn video review. Dat is Jason Arbon van Test.ai. De Appium tool, die ik toen al besprak, is tegenwoordig voorzien van een open-source AI classifier plugin.
Joe vervolgt met de ontwikkeling van AI als testautomatisering assistent. AI kan je gaan helpen met identificeren van code wijziging na het inchecken van code en de impact hiervan op de testscripts. Zo kun je bepalen wat er wel of niet getest moet worden. Hij kan zelfs achterhalen of falende scripts veroorzaakt worden door scriptfouten of gewijzigde code. Op basis van meerdere falende tests kan hij zelfs achterhalen welke methode in de code precies fout gaat. Daarmee kan dus ook de ontwikkelaar geholpen worden met het oplossen van fouten. Hij geeft als voorbeeld het testautomatisering dashboard reportportal.io.
Ook zie Joe steeds meer variatie komen in testautomatiseringstools. Afhankelijk van je teambezetting is de ene tool meer geschikt dan de andere. Waar je vroeger beperkt was in de keuze, is er nu zat keuze. Je kunt dus de tool kiezen die voor jou op dat moment de juiste oplossing is.
Hij vervolgt met de terugkeer van de ‘record-and-playback’ tools. Selenium IDE draaide vroeger alleen op Firefox. Maar dat leverde problemen op voor verschillende bedrijven. Daarom is er hier een doorontwikkeling op gemaakt. Ook hier heeft AI zijn intrede gedaan. Helaas kan het nog geen testcode ontwikkelen, maar dat zal vast ooit komen. Dave Haeffner van Applitools geeft bijvoorbeeld aan dat er in toekomstige versies van Selenium IDE steeds meer ‘machine-learning’ elementen zullen komen.
Het buzzword dat helemaal in is, zoals Joe aangeeft, is Continuous Testing. Iedereen is hier eigenlijk al aan gewend. Maar daartoe moeten we onze tools wel beter gaan gebruiken en meer gebruik maken van AI oplossingen. Daarmee kunnen we beter en sneller testen en betere kwaliteit leveren. Ook benoemt hij daarbij de ‘Automation Vendor Merger Madness’. Je ziet steeds meer bedrijven, zoals Smartbear, die een end-to-end testoplossing willen bieden om Continuous Testing te kunnen ondersteunen.
Joe sluit af met de stelling dat wij niet zullen worden vervangen door AI. De AI tools zijn hier om ons te helpen, niet om ons te vervangen. De vervelende klussen, zoals fouten analyseren, zullen door AI tools overgenomen kunnen worden. Zodoende kunnen wij ons focussen op onze expertise; testen!
Mijn visie
Ik dacht eigenlijk altijd dat AI een soort bedreiging, of in ieder geval een uitdaging, was voor ons als testers. Wat Joe benadrukt is hoe AI ons kan helpen om het testen gemakkelijker te maken. Dat klinkt natuurlijk als muziek in mijn oren. Want ik heb een hekel aan die vervelende klussen, zoals uitzoeken waarom mijn script faalde. Of aan het analyseren van logfiles om te zien waarom een test faalde en welke fout er dus in de code zat. Ik zie ook dat onze geautomatiseerde testscripts steeds vaker falen. Eigenlijk moet ik dat herstellen om volgende keer niet weer dezelfde testfouten te moeten bekijken. Maar dat is geen leuk werk en ik richt mij veel liever op onze klanten. Lever wij wel de juiste kwaliteit aan oplossingen voor ze en hoe kunnen we daarin nog verbeteren? Ik ga daarom de komende periode maar eens wat dingen uitproberen op het gebied van AI. Het zou toch fijn zijn als AI ook mijn leven als tester wat gemakkelijker kan maken!
Deze video is zeker het bekijken waard. Het geeft een goed beeld van wat er momenteel speelt omtrent testautomatisering en AI. En wie weet kun jij er ook je voordeel mee doen als je keuzes moet gaan maken hierin.
Bekijk de video hier
NieuwsMagazine