NieuwsMagazine

Video review: Golden Circle by Simon Sinek

Auteur: Gilbert Smulders ● gilbert.smulders@viqit.nl
Begin oktober had ik onze jaarlijkse Betuwedag. Dat is onze variant op de heidag, omdat we deze altijd houden in Elst in de gemeente Overbetuwe. Daar kwam op een gegeven moment de Golden Circle van Simon Sinek voorbij. Deze is ook bekend onder de naam ‘Start with why’. Daarom heb ik nog maar eens bekeken wat zijn verhaal achter de Golden Circle ook al weer was. En toen zag ik ook de connectie met mijn presentatie die ik een paar dagen later gaf op het Najaarsevenement. Daarom leek het mij interessant om het video review van dit kwartaal over de Golden Circle te houden.
Het verhaal van Simon Sinek is voor ons gemak ook in een Nederlands ondertitelde variant beschikbaar. Deze kun je hier bekijken. Het is een video die via TED talk wordt aangeboden. Op de TED talk vind je vaak inspirerende presentaties. Men probeert daarin begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschap te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld.
De spreker
Simon Sinek is auteur, spreker en consultant die geïntrigeerd is door de grote leiders in de wereld. Daarbij heeft hij een patroon ontdekt hoe deze leiders denken, acteren en communiceren. Hij schreef het boek ‘Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action’. Dit boek beschreef de zogeheten ‘Golden Circle’. Daarnaast heeft hij de ‘Circles of Safety’ onderzocht om het vertrouwen in het nemen van moedige beslissingen te kunnen vergroten. Dit heeft hij beschreven in zijn boek ‘Leaders Eat Last’. In zijn laatste boek ‘Together Is Better’ wil Simon zijn lezers met een verhaal over verandering inspireren om hulp te vragen, anderen te helpen, en hun eigen lef te ontdekken.
De presentatie
Het is een presentatie van slechts achttien minuten waarbij Simon begint met de vraag waarom sommige mensen succesvoller zijn dan anderen. Daarbij haalt hij bijvoorbeeld Apple aan. Die is succesvoller dan andere bedrijven, terwijl ze toch ‘maar een computerbedrijf’ zijn net als ieder ander. Dan legt hij uit dat hij een patroon heeft ontdekt waarop inspirerende leiders en organisaties denken, handelen en communiceren. Tegenovergesteld aan alle anderen. Dat is de ‘Golden Circle’. Vervolgens schetst hij de cirkel met in het midden WHY, daaromheen HOW en aan de buitenste rand WHAT. Terwijl de meeste mensen van buiten naar binnen denken, doen inspirerende leiders het precies andersom. Zij beginnen met de waarom vraag. Immers klanten kopen niet wat je doet, maar waarom je het doet.
De oorsprong hiervan licht in de biologie. Het menselijk gedrag en gevoelens wordt immers gestuurd door ons limbisch brein. Als we van binnen naar buiten communiceren, spreken we direct dat brein aan. Dan laten we mensen nadenken met de tastbare dingen die we zeggen en doen. Daar komen de intuïtieve beslissingen vandaan.
Hij vervolgt met het voorbeeld van de gebroeders Wright, die veel bekender werden dan Samuel Pierpont Langley. Langley kreeg alle middelen van de Amerikaanse overheid om een vliegmachine te ontwikkelen. De gebroeders Wright hadden helemaal niets. Langley wilde graag rijk en beroemd worden. De gebroeders Wright werden gestuurd door een doelstelling en geloof dat zij de wereld konden veranderen met een vliegmachine. Langley mislukte en niemand heeft ooit van hem gehoord. De gebroeders Wright hebben de wereld veranderd met hun vliegmachine.
Simon sluit af met het betoog dat mensen niet kopen wat jij hebt en dat ze zicht niet laten leiden om wat mensen zeggen. Ze laten zich leiden door mensen die hetzelfde geloven als wat ze zelf geloven.
De connectie met mijn presentatie
Toen ik de presentatie van Simon weer zag, zo vlak na mijn presentatie of TestNet najaarsevenement, zette dit me aan het denken. Immers, in mijn betoog gaf ik onder andere aan dat de kracht van testers ten opzichte van automatisering ligt in de validatie. En die validatie ligt wat mij betreft niet in het wat het product is, of hoe het product is gemaakt. Deze ligt in het waarom het product is gemaakt. Waarom heeft onze klant dit product nodig? Welk probleem moet er voor hem opgelost worden? En zoals Simon aangeeft wordt het waarom bepaald door het limbische brein. Deze kent geen taal en is dus ook niet te programmeren. Hier speelt het gevoel van ons als testers.
We kunnen de ‘Golden Circle’ dus goed gebruiken om de toegevoegde waarde van de goede tester aan te tonen. Het begint allemaal met de waarom vraag. Deze video is dan ook een absolute aanrader. En helpt Simon zijn verhaal niet in je vak als tester, kan het je prima helpen in je leven.
Bekijk de video hier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *