NieuwsMagazine

Video review: Own Your Behaviours, Master Your Communication, Determine Your Success


Auteur: Gilbert Smulders ● gilbert.smulders@viqit.nl

Redactie: Eric Spaargaren

Wij zijn binnen ons bedrijf altijd erg bezig met de zogenaamde soft skills. Dit maken het verschil tussen een gewone professional en een goede. Om voor de minder ervaren collega’s wat meer handvaten te geven bij het managen van hun omgeving, zijn wij wat informatie gaan bundelen over stakeholdermanagement. Een collega van mij liep tegen deze video van Louise Evans aan over je eigen invloed op je omgeving. Dat leek me ook een leuk onderwerp voor een review.

De spreker

Louise Evans is een Britse van oorsprong, die na wat omzwervingen in Florence, Italië is neergestreken. Haar passie voor het ontdekken van andere culturen heeft haar geïnspireerd om zich te specialiseren in interculturele diversiteit en wereldwijd leiderschap. Persoonlijke ontwikkeling stond altijd centraal in Louise haar leven. Zij heeft zich laten inspireren door verschillende spirituele beïnvloeders om een bijdrage te leveren in de vorm van een boek; “5 Chairs, 5 Choices”. Daarbij wilde zij leiders, teams en medewerkers helpen bij het modelleren van hun gedrag om een betere werkomgeving te creëren. Tijdens een TEDx talk in Genua vertelt zij over deze vijf stoelen.

De presentatie

Louise geeft in haar presentatie aan dat wij altijd een paar keuzes hebben hoe wij reageren op het gedrag van anderen. Zij vertelt daarbij haar persoonlijke verhaal over de band met de dochter van haar vriend. Om die band te versterken neemt zij haar mee uit naar een jazz optreden in haar favoriete club. Op het moment dat Louise wil controleren of zij het ook zo naar haar zin heeft, ziet ze dat zij op haar telefoon zit. Ze komt tot de conclusie dat zij vijf opties heeft om daarop te reageren. Deze opties beeldt zij uit aan de hand van vijf verschillende stoelen.

De eerste optie is boos worden. Waar haalt ze het lef vandaan om nu op haar telefoon te zitten? De tweede optie is om de fout bij haar zelf te leggen. Hoe kon ik zo stom zijn om haar hier mee naar toe te nemen? De derde optie is afwachten. Trek geen overhaaste conclusies! De vierde optie is hopen dat wat Louise belangrijk vindt ook gebeurt; dat zij zich openstelt voor haar. De laatste optie is afvragen wat zij nou eigenlijk belangrijk vindt. Op het moment dat Louise zich dat afvraagt draait zij zich om en zegt; “weet jij dat dit de enige Blue Note in heel Europa is?” “Er zijn er een aantal in New York en Japan. De band die nu speelt, is al veertig jaar samen.” En dan laat ze haar telefoon zien. Ze heeft een Facebook update geplaatst. “In de Blue Note samen met Louise; de liefste!” Louise beseft dat zij dit mooie moment had kunnen verpesten met de verkeerde reactie.

Ze begint uit te leggen waar de verschillende stoelen voor staan. De rode stoel staat voor de jakhals; de aanval. Hierbij misdragen we ons het meest. Daarbij willen wij verwijten, klagen, roddelen, maar vooral veroordelen. Louise laat zien dat we heel snel oordelen. Bijvoorbeeld als er iemand aan de deur staat. Maar de stoel staat ook voor: ik heb gelijk. Je moet je daarbij afvragen of je gelijk wil hebben of dat de relatie belangrijker is. Ze quote Moeder Theresa: “Hoe meer we mensen veroordelen, hoe minder tijd we hebben om van ze te houden”.

De gele stoel staat voor de egel. Als we gevaar zien, kruipen wij in onze schulp. We zijn bang om afgewezen te worden, teleurgesteld te worden of te falen. Wij willen daarbij graag het slachtoffer spelen. Iedereen twijfelt wel aan zichzelf, maar hoe gaan we daarmee om? Geven wij ons gewonnen, of willen wij ervan leren? Ze quote Jiddu Krishnamurti: “De hoogste vorm van intelligentie is naar onszelf kijken zonder te veroordelen”.

De groene stoel staat voor het stokstaartje. Ze blijven stokstijf staan om te observeren. Hier worden we erg nieuwsgierig en geïnteresseerd. We vragen ons af waarom mensen boos worden. Ze quote daarbij Friedrich Nietzsche: “Jij hebt jouw manier. Ik heb mijn manier. En de enige juiste manier… die bestaat niet”. Hier maken wij deze keuzes.

De blauwe stoel staat voor de dolfijn en dus voor ontdekken. We ontdekken onszelf en kijken naar ons eigen gedrag. Je wordt zelfbewust. Je wordt assertief, maar niet agressief. Ze quote daarbij Aristoteles: “Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid”.

De paarse stoel staat voor de giraffe. Een mooie, maar moeilijke stoel. De giraffe heeft het grootste hart, maar ook de langste nek. Daardoor heeft die goed uitzicht. In deze stoel hebben we mededogen en empathie. We luisteren naar mensen en geven om ze. Daarbij stappen wij in andermans schoenen om ze te begrijpen. Ze quote Abraham Lincoln: “Ik mag die man niet. Ik moet hem beter leren kennen”. Deze stoel nodigt je uit om tolerant te worden. Belangrijkste vraag in deze stoel is wat belangrijk is voor de ander.

Ten slotte trekt ze deze stoelen door naar de dagelijkse praktijk. We kunnen in iedere situatie kiezen op welke stoel we gaan zitten. En hoe meer wij naar de paarse stoel gaan, hoe effectiever wij worden. Ze quote Viktor Frank: “Alles behalve één ding kan van mensen afgepakt worden. De keuze hoe iemand zich gedraagt in een bepaalde situatie”. Zij nodigt mensen uit om de stoelen mee te nemen en er mee te experimenteren. En als iemand je uitdaagt, denk dan aan de vijf stoelen. Maak de juiste keuze en maak dit een betere wereld.

Mijn visie

Louise trapt misschien een aantal open deuren in, maar toch is het goed om je even bewust te zijn van de keuzes. Natuurlijk heeft iedereen zijn momenten waarop men op de rode stoel gaat zitten. Als iemand je aanspreekt op je activiteiten ben je toch vaak geneigd om in de verdediging te gaan, of erger nog; aan jezelf te twijfelen. En achteraf weet iedereen dat ze eigenlijk op de paarse stoel hadden moeten gaan zitten. De uitdaging zit dus niet zo zeer in het kiezen van de juiste stoel, maar meer of je onder druk je bewust een keuze kan maken voor een stoel. Daardoor is het goed dat Louise de metafoor met de stoelen heeft gemaakt. Vaak helpen dat soort simpele metaforen beter om je bekwamer te maken. Immers op een denkbeeldige stoel gaan zitten is makkelijker dan het denken aan bepaalde gedragingen.

Al met al een leuke video om je weer bewust te maken van de mogelijkheden waarop je kunt reageren in bepaalde situaties. Door hier bewuster mee om te gaan wordt je een succesvollere professional. Daarom een aanrader om deze video eens te bekijken.

Bekijk de video hier

één reactie

  1. Heel leuk om ook iets over softskills hier te lezen op TestNet. Ik denk dat het wel moeilijk is om 5 keuzes te onthouden in een situatie waarbij je geneigd bent om emotioneel te reageren, maar k zal me hier zeker in verdiepen. Ik zat al een tijdje met de vraag hoe om te gaan met bias: vooroordelen, maar ook te snel oordelen. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *