Auteur: Gilbert Smulders ● gilbert.smulders@viqit.nl
Onlangs ben ik samen met mijn collega Sander Oldenkamp geselecteerd om een workshop te geven tijdens het TestNet najaarsevenement. Onze workshop gaat over het spel als tester te spelen in een Agile team. Daarbij waren wij ook aan het kijken wat anderen de rol van tester vinden in een Agile team. Daarbij kwam ik deze video tegen van Alan Richardson over Agile Testing aanliep. Dat leek me gelijk een mooi onderwerp voor een video review.
De spreker
Alan Richardson is een Britt die zichzelf ten doel heeft gesteld om teams beter te laten opleveren, automatiseren en testen. Hij is ook bekend onder zijn pseudoniem Evil Tester. Onder die naam publiceert hij regelmatig blogs, podcasts en video’s. Daarnaast verzorgt hij trainingen en schrijft hij boeken. Alan heeft ervaring als softwaretestingconsultant bij diverse financiële instellingen, gaming, media, luchtvaart, energie en telecombedrijven. Daarnaast is hij actief als spreker op conferenties over de hele wereld. Daarbij heeft hij uiteraard ook op TestNet gesproken. Ook toen wist hij mij al erg te inspireren.
Zijn presentatie
Alan heeft deze video twee jaar geleden gepost. Hij probeert duidelijk te maken wat Agile Testing is en in hoeverre het afwijkt van ‘traditioneel testen’. Hij gebruikt daarvoor een mindmap waar hij op wat onderwerpen inzoomt.
De eerste tak in zijn mindmap gaat over de testaanpak in een Agile project. Daarbij geeft hij wederom aan dat mensen vaak blijven hangen in woorden. Uiteindelijk is het allemaal niet zo heel spannend. Waar het om gaat, is dat de testaanpak uniek is voor de situatie, afgestemd vanaf organisatie tot en met de teamleden. Dat het passend is gemaakt en adaptief is aan wijzigingen in het proces en team. Ten slotte moet het simpel zijn zodat iedereen aangehaakt kan zijn en het in het ontwikkelproces kan worden ingebed.
De volgende tak gaat over het verschil met ‘traditioneel testen’. Naar zijn idee zit dat in het weglaten van de extra’s. De extra’s die hij benoemt, zijn veelal documenten. In de Agile gedachte wordt een minimum aan vastlegging gebruikt. Alleen wat echt nodig is. Dus zaken als teststrategie, testscript, testrapporten en testmanagementtools worden weggelaten. Naar zijn idee zijn die extra’s verantwoordelijkheid van processen. Bijvoorbeeld van het ontwikkelproces of het managementproces. Maar ook zaken als regulering en offshoring spelen hierin een rol.
De derde tak gaat over het begrip testen. Binnen Agile moeten wij de testen bedenken terwijl we bezig zijn. Dan is het belangrijk om de essentie van testen te begrijpen. Waarom testen we eigenlijk? Alan definieert dat als het vinden en voorkomen van problemen. Daarbij ging het nooit om de tester. Het ging altijd al om het proces en de resultaten.
De laatste tak voordat Alan alles samenvat gaat over de vraag of dit allemaal nieuw is. Daarbij geeft hij aan dat het alleen maar nieuw is in de essentie dat het geen standaard aanpak is. Zolang we blijven hangen in oude processen, tools, templates en documenten zal dit niet slagen. We zullen alleen slagen als Agile-tester als we de essentie van testen in ogenschouw houden. Als we de extra’s weglaten en als we geïntegreerd samenwerken in een effectief ontwikkelproces.
Alan vat aan het einde van zijn video alles samen in een aantal steekwoorden. We moeten adaptief zijn. We moeten risico’s tackelen in het proces, product en het technische systeem. We moeten het lichtgewicht houden en snel werken. En we moeten testen als werkwoord behandelen in plaats van een zelfstandig naamwoord.
Mijn visie
In grote lijnen kan ik mij wel vinden in de visie van Alan. Echter, naar mijn idee staat dat los van Agile testen of ‘traditioneel testen’. Misschien moeten we zelfs binnen traditionele ontwikkelprocessen ook wat meer Agile testen. Ook daar moeten we kritisch zijn op de extra’s. Is dat allemaal wel nodig? Uiteindelijk moeten we ook daar de testaanpak finetunen op de situatie. Ook daar moeten we risico’s tackelen en samenwerken met andere disciplines in het ontwikkeltraject. Laten we niet blijven hangen in oude gewoontes. Laten we blijven nadenken! Wij moeten samen met andere disciplines in het IT-ontwikkelproces ervoor zorgen dat we business waarde leveren.
Toen Alan begon over de essentie van testen en dit in eerste instantie koppelde aan het vinden van problemen, raakte hij mij bijna kwijt. Toch hoor ik vaker dat testen gaat om het vinden van fouten. Naar mijn idee gaat testen om het valideren van de businesswaarde. Welke risico’s zien we daarin en hoe kunnen we deze oplossen en voorkomen? Daarbij kijken wij naar productkwaliteit, maar zeker ook naar proceskwaliteit. En zeker in dat laatste valt vaak veel winst te halen.
Al met al een aardige video van Alan Richardson die een aantal zaken nogmaals bevestigt. Toch is het goed om deze bevestiging weer eens te krijgen. Daarom een aanrader om deze video eens te bekijken.