Auteur: Gilbert Smulders ● gilbert.smulders@viqit.nl
Vorige week tijdens het TestNet najaarsevenement heb ik met een aantal mensen gesproken. Vaak was het onderwerp van gesprek testautomatisering. Niet heel vreemd, gezien het thema. Ook voor het klasje dat we binnenkort weer willen starten binnen ons bedrijf is er ook weer meer aandacht voor testautomatisering. Ook daar sprak ik met een aantal collega’s over het onderwerp. Bij diverse van dit soort gesprekken kwam de vraag naar voren welke tool nu ideaal is voor testautomatisering. Toen ik tijdens mijn zoektocht voor een nieuwe video review tegen deze video van Joe Colantonio over de beste testautomatiseringstool aanliep, leek me dit een mooie moment voor een review.
De spreker
Joe Colantonio is een Amerikaan die tijdens het najagen van zijn droom om een beroemde gitarist te worden tot de conclusie kwam dat hij een softwaretestautomatisering engineer was. Door inzet van zijn creatieve vaardigheden heeft hij verschillende performance- en automatiseringsoplossingen geïmplementeerd bij bedrijven zoals GTECH, OneBeacon, VeriSign en GE. Daarnaast is hij oprichter van de blog joecolantonio.com en de podcast TestTalks. Daarin probeert hij mensen en organisaties te helpen succesvol te zijn met testautomatisering. Ik bekijk regelmatig zijn video’s omdat deze vaak vrij eenvoudig zijn, maar wel hout snijden.
De presentatie
Joe begint zijn presentatie met het meest simpele antwoord op de vraag wat de best testautomatiseringstool is. Namelijk er is geen beste tool! Het gaat er namelijk niet om welke tool wordt aanbevolen voor hem of iemand anders. Het gaat erom dat je op zoek gaat naar de beste tool voor jou. Daarbij heeft Joe wel een aantal tips.
De allereerste tip is ‘kijk naar je strategie’. Wat wil je bereiken met je testautomatisering? Namelijk de keuze van een tool bepaalt in hoeverre jij je doelen kunt behalen met testautomatisering. Daaraan gerelateerd is de volgende tip. ‘Welk probleem probeer je op te lossen?’. Als je een API-testoplossing zoekt, beperkt dat je keuze in tools.
Een andere tip is ‘wie gaat het tool gebruiken?’. Zijn dat ontwikkelaars? Zijn dat testers? Dat bepaalt vaak welke tools gebruikt kunnen worden. Het moge duidelijk zijn dat ontwikkelaars vaak andersoortige tools gebruiken dan testers. Als je team voornamelijk bestaat uit ontwikkelaars die testautomatisering doen, kom je dus op andere tools uit dan dat je team voornamelijk bestaat uit testers die testautomatisering doen.
Bij de volgende tip, gaat hij deels terug naar de eerste twee tips. Deze is namelijk ‘wat is je tech stack?’. Welke tool je kiest, bepaalt welke testen je kunt automatiseren. Als je Selenium kiest, is dat prima als je web-based testen doet. Voor bijvoorbeeld API-testen is dat weer een wat minder goede keuze. Daarbij wordt ook vaak gekozen voor niet open-source oplossingen, omdat deze vaak meerdere plug-ins hebben voor verschillende opties. Dat kan goed werken, maar kan soms ook overkill zijn.
Een tip die vaak niet wordt bedacht, is ‘is je tool toekomst bestendig?’. Er wordt vaak gekeken naar wat er nu is aan software en nu getest moet worden. Maar kijk ook naar de road-map. Wat voor ontwikkelingen staan er op stapel? Kies dan een tool die ook daar rekening mee houdt. Houd bovendien rekening met wat voor mensen je in dienst neemt. Immers, als je nu kiest voor een tool die door een kleine groep mensen wordt begrepen en je in de toekomst niemand kan vinden die skills heeft om deze tool te gebruiken of te beheren, dan krijg je in de toekomst een probleem.
Joe sluit af met de tip ‘doe een proof-of-concept’. Dit zorgt ervoor dat je in een korte tijd kunt ervaren of dit de juiste tool is voor je team. Dat voorkomt dat je maanden gaat spenderen om het tool op te tuigen en in te richten en er vervolgens achter komen dat dit niet het juiste tool is. Snelle feedback is essentieel bij je keuze.
Mijn visie
Uiteraard was het een open deur om aan te geven dat het beste tool afhangt van de situatie. Maar toch hebben veel mensen het idee dat hún beste tool ook het beste tool is voor anderen. Dat is zeker niet zo. En zoals ook al tijdens wat sessies op TestNet najaarsevenement voorbij kwam, is Selenium niet de oplossing voor alles. Het beste tool is afgestemd op de specifieke situatie. En uiteraard zijn daar de tips van Joe op van toepassing. Je moet inderdaad kijken naar het doel, de tech stack en het probleem dat je wilt oplossen. Rekeninghoudend met het gebruik en het beheer van het tool. En natuurlijk het uitproberen via een proof-op-concept. Dat wisten we allemaal al lang. De tip die hij gaf over de toekomstbestendigheid was wel iets nieuws voor mij. Ook ik was gauw geneigd om alleen naar de huidige situatie te kijken. Ik ben dan ook benieuwd of ik het testautomatiseringstool die ik op mijn huidige opdracht gebruik, ook zou kunnen gebruiken voor het nieuwe project waarmee we binnenkort starten. Zo niet, dan had ik deze video dus eigenlijk eerder moeten zien.
Omdat deze video slechts een paar minuten duurt, is dit zeker het bekijken waard. En wie weet kun jij er je voordeel mee doen, als je keuzes moet gaan maken omtrent testautomatisering.
Heeft iemand nog goede tips voor een video review voor volgende keer? Dan hoor ik ze graag!
Bekijk de video hier
NieuwsMagazine